Anyás-Apás · 2018.11.19 16:58 · 6 perc

Az anyáknak ne kelljen sorban állni a kávéért!

Egy kisgyerekes anyát bizonyos előjogok illetnek meg, például a nyűgös kisgyerekkel ne kelljen kivárniuk a sorukat az üzletben vagy a hivatalban. De tényleg minden anyát előre kell engedni a kávézóban csak azért, mert krónikus alváshiánytól szenved, ezért létfontosságú számára a mindennapi betevő kávé? És akkor már miért csak őket?

A BBC a Facebook-oldalára töltött fel egy fotót ezzel kapcsolatban, a követői véleményét kérve. Miközben pontosan tisztában voltak vele, hogy különböző csoportokat eresztenek ezzel egymás torkának.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az újszülött első hónapjai a szülők számára a kialvatlanságról szólnak – néhány szerencsés kivételével ezt nem tagadja senki. Erre az érzésre játszott rá a BBC a Facebook-oldalára kitett fotóval. Ezen egy fiatal nő ül egy kávéspohárral a kezében, előtte tábla a következő felirattal: „Az anyákat a sor elejére kellene engedni a kávézókban. Édesem, 22 éves vagy és a múlt éjjel 10 órát tudtál aludni? Akkor menj szépen a sor végére.”

Ahogyan számítani lehetett rá, felrobbant az internet a fotótól. Az érintettek természetesen lelkesen bólogattak a fotót látva, míg mások megkérdőjelezték, miért lenne egy anyának több joga egy kávézóban, mint bárki másnak. Megint mások ötleteket adtak arra nézve, hogy ha az anyáknak jár ez a kedvezmény, akkor melyik társadalmi csoportnak kellene megkapnia ezt ugyanezzel az erővel. Sok komment született azon logika mentén is, hogy az anyaság – és úgy általában a szülőség – egy önként vállalt státusz, senkinek nem fogtak pisztolyt a fejéhez, hogy gyermeket vállaljon, ezért ezen az alapon nem várhat el igazságtalan előjogokat sem. Az egyik kommentelő egy hasonlattal élt, miszerint ez olyan, mintha valaki úgy döntene, hogy a legnagyobb nyári melegben sapkát és kesztyűt húz, aztán elvárná, hogy mindig őt engedjék a klíma vagy ventilátor közelébe a többiek.

Mindenki másként látja

A poszt valamikor szeptember közepén került ki, amikor néztem, körülbelül 1400-nál járt a kommentek száma. Ezekből válogattam. (És nem, nem értek egyet minden kommenttel és véleménnyel, amit az Anyavilágon idézek, egyszerűen csak szeretnék helyet adni különböző álláspontoknak és véleményeknek.)

Szóval lássuk!

Az egyik kommentelő szerint nem szabad csak ránézésre ítélni. Ő például 17 éves – írja −, és krónikus fáradtság szindrómában szenved, ezért bár nem látszik rajta, neki is éppen olyan joga van beelőzni a sort akár a kávézóban, akár máshol, mint egy kényszerű alvásmegvonásban szenvedő anyának. Amire rögtön érkezett a tromf egy másik nőtől, aki azon kívül, hogy ízületi gyulladása és gerincferdülése van, ráadásul még anya is, eszerint neki akkor dupla joga van a sor elejére tolakodni, ráadásul a krónikusan fáradt 17 évest is joggal beelőzheti bármikor.

Bizonyos Catherine Martin szerint ha van olyan, akinek joga van a soron kívüli kiszolgáláshoz, azok a szolgálatban lévő mentősök, akik a következő kivonulás előtt fel akarják frissíteni magukat egy kis kávéval. Ezzel sokan egyetértettek, és voltak, akik rögtön a mentősökkel és a rendőrökkel is kiegészítenék a kivételezettek körét.

De persze vannak megértőbbek is az iránt, hogy másnak is lehet soronkívüliséget érdemlő nyomora a kisgyerekes anyákon kívül. Egy háromgyerekes anya például azt írja, hogy szerinte neki semmivel sincs több joga a gyors kávéhoz, mint bárki másnak. Mert például honnan is tudhatná eldönteni ránézésre, hogy az előtte álló 22 éves nem az egyetemi beadandója fölött ült-e egész éjszaka? − írja.

És végül a kis praktikus kommentelő típusát idézném, aki szerint ha valakinek van pénze gyerekre, akkor legyen pénze saját kávéfőzőre is, így semmi szüksége nem lesz arra, hogy holmi kávézókban álljon sorba, hanem elkészítheti az életmentő kávéját otthon saját magának.

Mit tegyünk, ha tényleg nem alszik a gyerek?

A kávézóban a sor elé furakodni is egyfajta megoldás a problémára. De nézzük inkább, milyen hibákat követhetünk el, amiért nem alszik a gyerek, mi meg csak ácsingózhatunk egész nap újabb és újabb adag kávéért.

A szülők gyakran a gyereknevelés legnagyobb kihívásaként élik meg az alvási szokások kialakítását. Nem is sikerül mindenkinek. Néhány gyakori szülői baklövés a baba altatása ügyében, a BabyCentre szakértői szerint:

  • Túlságosan magas elvárásokat támasztunk a babával szemben.
  • Túlságosan későn kerül ágyba a baba.
  • Túlságosan bízunk abban, hogy az állandó mozgás elaltatja a babát.
  • Az esti altatás előtt túlstimuláljuk a babát.
  • Nem tartjuk be az esti rutint.
  • Nem vagyunk következetesek.

#kávé #anyák #kialvatlanság

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük