Anyás-Apás · 3 órával ezelőtt · 5 perc

Lehet, hogy te is veszélyes gyerekülést használsz?

Az egyik ismerősöm a múltkor mesélte, hogy mennyire örült, hogy terhessége alatt ajándékba kapott egy autósülést egy családtagjától, aki online rendelte egy nagy netes webáruházból. De miután megszületett a kislánya, bevitték az ülést egy szaküzletbe, mert valami problémájuk akadt a használatával és tanácsot akartak kérni, az üzletben dolgozó szakértő közölte vele, hogy az ülés veszélyes hamisítvány.

Sister and brother playing with digital devices in the car

Ezért azt gondoltam, utánanézek, mennyire általános ez a probléma. Sajnos arra jutottam, hogy egyáltalán nem ritka.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Rábukkantam például az egyik gyermekkórház sajtóközleményére, melyben egy anyuka ezt mondja:

„Teljesen ledöbbentem, mert már a negyedik gyermekemet szültem, de még soha nem hallottam, hogy ez probléma lenne. Félelmetes belegondolni, hogy egy olyan autósülésben utazik mögöttem a gyermekem, ami nem biztonságos.”

Az online kiskereskedők némelyike nem szabványos, nem bevizsgált gyereküléseket árul, amelyek nagy valószínűséggel meghibásodnak egy balesetben, figyelmeztetnek a szakértők.

Az ilyek gyerekülések azzal csábítanak vásárlásra, hogy jóval kevesebbe kerülnek, mint a nagy márkák, és a szakértők szerint általában egy harmadik fél által működtetett ismert weboldalakon keresztül kerülnek forgalomba.

„A webáruházban található terméklap bélyegnyi fotója alapján ember legyen a talpán aki, aki megmondja, hogy az igencsak vonzó áron kínált autósülés hamisítvány-e, és sok szülő örül, hogy rábukkant egy jó alkalmi vételre” – figyelmeztet a szakértő, aki azt is elmondja, hogy az sem ritkaság, hogy mire a szülők rájönnek, hogy átverték őket és próbálnák visszaküldeni a terméket, a webáruház talán már nem is létezik.

Az ellenőrzések során a szakértők egyre több ilyen gyerekülést találnak, melyek nagy és megbízható márkák olcsó hamisítványai, valamint olyanokat is, amelyek nem próbálnak ugyan nagy márkák termékeinek feltűnni, ám nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak.

A hamisított ülések eredetinek tűnnek, és bár kevesebbe kerülnek a valóban eredetieknél, de egyáltalán nem mondhatók olcsónak. Ennek ellenére sokukból hiányoznak olyan kulcsfontosságú alkatrészek, amelyek megvédhetik a gyermekeket egy balesetben.

A hamisított autósülések elkerülésének legjobb módja, ha közvetlenül egy jó hírű gyártó weboldaláról vásárolunk vagy személyesen megyünk el egy üzletbe megvásárolni a gyerekülést. Ezek a modellek mind törvényesek és megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

„A szülők azt gondolhatják, hogy az üzletben történő vásárlás drágább, ami talán igaz is, de a több pénzért azt a tudatot is megkapják, hogy gyermekük autósülése biztonságos. Bár egyes modellek valóban csillagászati összegbe kerülnek, ám vannak olcsóbbak is, amelyek még mindig törésteszteltek és biztonságosak” – hangsúlyozza a szakértő.

A szülők több dolgot is kereshetnek az autósüléseken, amelyek azt mutatják, hogy azok megfelelnek a szigorú biztonsági előírásoknak. Minden autósülésen fel kell tüntetni a gyártó címkéjét, amely tartalmazza az autósülés nevét, a gyártás dátumát, a márkajelzést, a modellszámot és a lejárati dátumot. Ezek az információk szükségesek az autósülés regisztrálásához, ami lehetővé teszi a gyártók számára, hogy értesítsék a szülőket az esetleges visszahívásokról. A hamisított üléseken nincs ilyen szám, viszont a rajtuk található címkéken időnként nyelvtani vagy helyesírási hibák is előfordulnak.

A szakértők nyomatékosan arra figyelmeztetnek, hogyha egy gyerekülésről kiderül, hogy hamisítvány, akkor azonnal lépjünk kapcsolatba a forgalmazóval és értesítsük a fogyasztóvédelmi hatóságokat is.

Forrás: Intermountain Primary Children’s Hospital, news release, Aug. 27, 2024

Fotó: 123RF

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Biztonsági gyerekülések – a gyermekgyógyászok ajánlásával

Vilmos herceg is hibázott elsőgyerekes apaként

Pofonegyszerű tipp, amivel megmentheted a gyereked életét

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük