Anyás-Apás · 2024.09.28 18:35 · 3 perc

Dolgok, melyek feleslegesek, és akár a baba halálát is okozhatják

Egy újszülött érkezésére készülve sok mindent összevásárolunk abban a reményben, hogy ez mind a baba kényelmét és biztonságát szolgálja majd. Ebbe a hibába tipikusan leginkább az elsőgyermekes szülők esnek bele.

Pedig egy csomó olyan dolgot igyekszik ránk tukmálni a modern fogyasztói társadalom és nem utolsó sorban az influenszerek, melyek tökéletesen feleslegesek, sőt akár (élet)veszélyesek is lehetnek.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Egy most nyilvánosságra hozott statisztikához fűzött kommentárjukban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy e tragédiák közül sok megelőzhető lenne, és közzétették a legveszélyesebbnek ítélt termékek listáját.

A listát magasan vezetik a kiságyakba, mózeskosarakba és járókákba helyezett puha ágyneműk, ezt követik a ferde csecsemő „alvóágyak” és hasonló termékek, valamint csecsemőhordozók.

A puha ágyneműk, a ferde alvóágyak és a babahordozók együttesen a halálesetek háromnegyedéhez (76%) köthetők, ráadásul e termékek jelentős része szükségtelen és veszélyes is.

„A csecsemők nem kis felnőttek. Nincs szükségük párnákra és takarókra ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságban érezzék magukat alvás közben. A baba alvásához a legbiztonságosabb, ha nem veszik őt körül takarókkal, párnákkal vagy más tárgyakkal. Egy szilárd, sík felület a kiságyban, mózeskosárban, játszóudvarban vagy ágy melletti alvóhelyen, ezen túl legfeljebb csak egy vékony takaróra van szükségük.”

A csecsemőket mindig a hátukon fektessük, hogy csökkentsük a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS/SUID, „bölcsőhalál”) és fulladás kockázatát.

Ha a baba hintában, járókában, nyugágyban vagy hasonló helyen alszik el, vigyük a kiságyába, mózeskosarába vagy puha ágynemű nélküli más éjjeli alvóhelyre.

Sokan nem gondolnak rá, amikor használtan vásárolnak valamit a babának, érdemes ellenőrizni e termékek minőségi tanúsítványait, illetve hogy nem áll-e biztonsági kockázat miatt visszahívás alatt.

Forrás: Safe Kids Worldwide

Fotó: 123RF

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

A baba biztonságos alvási körülményeiről ezekben a cikkeinkben olvashatsz.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük