Anyás-Apás · 2024.09.30 06:35 · 5 perc

Nem akarom, hogy ezzel a gyerekkel barátkozz!

Van úgy, hogy a gyerek hazaállít a legújabb „legjobb barátjával”, te pedig magadban (vagy hangosan?) elszörnyedsz. Ha ez legalább egyszer már előfordult veled, nem vagy egyedül.

Egy új felmérés szerint ugyanis sok szülő aggódik amiatt, hogy gyermeke nem elég népszerű, vagy hogy nem a „megfelelő” gyerekekkel barátkozik.

A Michigani Egyetem Mott Gyermekkórházának országos gyermekegészségügyi felmérésében 5-ből 1 szülő állította, hogy 6-12 éves gyermekének nincsenek barátai vagy csak kevés barátja van.

Háromból két szülő azonban azt is elmondta, hogy fontos, hogy gyermekük barátai olyan családból származzanak, mint az övék – ez az elvárás viszont akadályozhatja a gyermeket abban, hogy új barátságokat kössön.

Ha a barátságokat kizárólag bizonyos körökre kell korlátoznia, az megakadályozhatja, hogy a gyermek szélesebb perspektívákat, nyitottságot és jobb szociális készségeket fejlesszen ki, figyelmeztetnek a felmérés készítői.

„Az iskolára gyakran úgy tekintenek, mint egy olyan helyre, ahol a gyerekek találkoznak és kapcsolatokat alakítanak ki különböző hátterű, eszmékkel, szokásokkal és gondolkodásmóddal rendelkező társaikkal. Ha a gyermek baráti körét csak a hasonló háttérrel rendelkezőkre korlátozzuk, az akadályozhatja, hogy a jövőben képesek legyenek magabiztosan eligazodni a különböző közösségekben.

A szülők leggyakrabban azt szeretnék, ha gyermekeik hasonló nevelési stílusú családokból találnának barátokat. A felmérés szerint azonban a szülők több mint egyharmada jobban szerette volna, ha a barátok egy bizonyos politikai vagy vallási beállítottságú családból származnak.

Tízből körülbelül kilenc szülő úgy véli, hogy gyermeke új barátokat szeretne szerezni, derült ki a felmérésből.

A szülők több mint fele legalább egy olyan tényezőről számolt be, amely megnehezíti gyermeke számára az új barátságok kialakítását:

  • Ötből 1 azt állítja, hogy félénkség vagy szociális ügyetlenség akadályozza gyermekét abban, hogy új barátokat szerezzen.
  • További 15 százalék szerint a többi gyerek gonosz a gyermekükkel, ami megnehezíti a barátságkeresést.
  • Alig 10 százalék mondta azt, hogy gyermeke fogyatékossága vagy egészségi állapota megnehezíti a barátságokat.

„A barátságok jelentős szerepet játszhatnak a gyermekek általános egészségében és fejlődésében, érzelmi jóllétében, önbecsülésében és szociális készségeiben. Néhány szülő azonban úgy látja, hogy gyermekeik számára akadályokba ütközik a barátkozás, például a személyiségük, a szociális szorongás, az egészségi állapotuk miatt, vagy egyszerűen csak nincs elég lehetőségük barátkozni.”

A felmérés szerint 4-ből 3 szülő mondta, hogy tett lépéseket annak érdekében, hogy gyermeke új barátokat szerezzen. Ez leginkább azt jelenti, hogy közös játékokat vagy kirándulásokat szerveznek, beíratják gyermeküket különböző foglalkozásokra vagy tanácsokat adnak a gyermeküknek, hogyan szerezzen barátokat. A szülők körülbelül negyede próbál segíteni azzal, hogy barátkozik más szülőkkel, akiknek hasonló korú gyerekeik vannak.

„A gyermekek barátságszerzésének támogatása az útmutatás, a bátorítás és a tér megadása közötti egyensúlyt jelenti, hogy önállóan eligazodjanak a társas helyzetekben. A szülők bevonódásának mértéke a gyermek életkorától, személyiségétől és szociális igényeitől függően változhat.”

A felmérés készítői azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a túlbuzgó szülők ronthatnak a helyzetén azoknak a gyerekeknek, akik félénkek, szociálisan esetlenek vagy szociális szorongásban szenvednek.

„A szülőknek számítaniuk kell arra, hogy a gyerekek hibáznak, hagyniuk is kell, hogy hibázzanak, és csak a biztonságot szolgáló kérdésekben kell beavatkozniuk. Később, a gyermekkel való négyszemközti beszélgetés során a szülőknek készen kell állniuk arra, hogy meghallgassák a gyermeküket és tanácsot adjanak neki.”

Forrás: American Psychological Association

Fotó: 123RF

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük