Anyás-Apás · 2018.11.17 17:10 · 5 perc

A bébiszittereket kitiltották a közösségi oldalakról

Gyerekekre felügyelni felelősségteljes foglalkozás, ami teljes embert és teljes odafigyelést kíván. Nem csoda hát, hogy egyre nő azoknak a szülőknek a száma, akik munkaidőben megtiltják bébiszittereiknek, hogy a közösségi oldalakat látogassák, mert attól félnek, hogy ez elvonja a figyelmet a gyerekről.

Sokan azt tapasztalták ugyanis, hogy az utóbbi években a közösségi média térhódítása akadályozza a bébiszittereket abban, hogy hathatósan felügyeljenek a rájuk bízott csemetékre.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Nyilván mindenki olyan bébiszitterre bízná a gyerekét, akiről biztosan tudja, hogy folyamatosan a gyerekre figyel, felügyel rá, szórakoztatja, tanítja. És persze nem árt egy kis türelem és figyelemösszpontosítás sem. Nem csoda hát, ha a hírek szerint egyre több az olyan család, akik a hivatásos közvetítő cégekkel való előzetes egyeztetés során kiköti, hogy a bébiszitter nem látogathat közösségi oldalakat, amíg tart náluk a munkaideje. Az utóbbi időben ugyanis sok családnak negatív tapasztalatai vannak azzal kapcsolatban, mennyire tud figyelni a gyerekekre az a bébiszitter, aki közben a telefonját nyomkodva barangol valamelyik közösségi oldalon.

Hogy nem túlzott az aggodalom, jól jelzi, hogy egy nemrégiben végzett felmérés szerint egy átlagos brit naponta körülbelül 28-szor csekkolja a telefonját, ami egy évre számítva több mint 10 ezer belépést jelent!

Két bébiszitter-közvetítő ügynökség, a Dél-Londont kiszolgáló Abbeville Nannies, valamint a London nyugati részén működő Kensington Nannies ezért most külön erőfeszítéseket tesz azért, hogy korlátozza azt az időt, amit az általuk alkalmazott bébiszitterek a közösségi oldalakon töltenek. Ehhez új szabályokat alkottak a munka közbeni okostelefon-használatra vonatkozóan.

Az Abbeville Nannies egyik alapítója, Kate Barker azt mesélte a The Times riporterének, hogy csak az elmúlt három hónapban körülbelül húsz család kérte, hogy a bébiszitterekkel kötött szerződést egészítsék ki az okostelefon-használatra vonatkozó korlátozásokat tartalmazó záradékkal. Azt mondja, hogy a szülők arra hivatkoznak, hogy nem szeretnék, hogy a bébiszitter a barátaival csevegjen vagy állandóan a mobiltelefonján lógjon, miközben a gyerekek a háttérben felügyelet híján azt csinálnak, amit akarnak.

Louise Taylor, a Kensington Nannies konzulense azt mondja, nem szeretnék, hogy a hazatérő szülőknek ilyeneket kelljen hallani a szomszédoktól: „Láttam, hogy a bébiszitter az utcán sétálgatva telefonált, miközben a gyerekekre senki nem figyelt.” A szülők arra különösen kényesek – mondja −, amikor a bébiszitter ráadásul a családi telefonon csevegve csinál csillagászati telefonszámlát – tekintve, hogy egy bébiszitter alkalmazása enélkül sem olcsó mulatság.

A fenti konfliktusok elkerülésére a bébiszitterek munkaszerződése külön pontban rögzíti, hogy munkaidőben el kell zárniuk saját telefonjaikat és csak az ügynökség által biztosított hivatalos mobiltelefont használhatják, amennyiben feltétlenül szükséges.

Ha már bébiszitter, közösségi oldal és mobiltelefon, a végére egy megdöbbentő sztori:

Pár hónapja hatalmas felháborodást keltett a netre feltöltött videó, melyen a gyerek felügyeletével megbízott fiatal felnőttek – csak úgy szórakozásból – mosógépbe zárták a keservesen síró babát.

A videót mobiltelefonról rögtön fel is töltötték a közösségi oldalra, azonban nem számoltak a hatalmas felháborodással és az ennek nyomán megindult rendőrségi intézkedéssel. A két lengyel férfit (egyikük 18, másikuk 19 éves) a rendőrség elfogta és ellenük eljárást indított gyermekbántalmazás vádjával. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár 10 évre is börtönbe kerülhetnek.

#bébiszitter #közösségi_oldal

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük