A bélbaktériumok is anyatejjel táplálkoznak, tudtad?
Az anyatej, a szoptatás előnyeiről, áldásairól már könyvtárnyi adat született, az talán viszonylag meglepő új információ, hogy úgy tűnik, hogy nemcsak a babának, hanem a bélrendszerében élő „jó” baktériumoknak (a mikrobiomnak) is életbevágó, hogy anyatejhez jussanak. Ami azért is életbevágó, mert pont ezek a jótékony baktériumok támogatják a baba egészségét, immunrendszerét.
Ezeknek a baktériumoknak az anyatejben lévő nitrogénre van szükségük.
Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!
A Massachusetts Amherst-i Egyetem táplálkozástudományi kutatója, aki egész kutató karrierjét az anyatej tanulmányozására áldozta, most arra a következtetésre jutott, hogy a babák bélrendszerében élő hasznos mikrobák az anyatejből származó nitrogént hasznosítják a baba fejlődésének elősegítésére.
„Az anyatejben lévő molekulák nemcsak a csecsemőt táplálják, hanem a baba mikrobiomját is – mondja David Sela, az élelmiszertudományok docense és a Fergus M. Clydesdale Center for Foods for Health and Wellness igazgatója. – Ez megváltoztathatja gondolkodásunkat az anyatej babatáplálásában betöltött szerepéről.”
Az anyatejjel táplálkozó mikrobák kulcsszerepet játszanak a csecsemő növekedésében, az immunrendszer és az emésztőrendszer beindításától egészen az agyfejlődés támogatásáig. E folyamatok molekuláris hátterét azonban nem ismerjük jól.
Több mint egy évtizede dr. Sela és csapata észrevette, hogy a Bifidobacterium infantis, a csecsemő bélrendszerében megtelepedő hasznos baktérium képes lebontani a karbamidot, egy olyan molekulát, amelyet az emlősök a vizelettel ürítenek.
„Az anyatejben sok karbamid van, és mivel ezt általában kiüríti a szervezet, felmerült bennünk, hogy mikrobák ezt a anyagcsere-végterméket nitrogénforrásként hasznosítják a csecsemő bélrendszerében.”
A Gut Microbes című folyóiratban megjelent tanulmány leírja, hogy az említett bifidobaktérium hogyan hasznosítja az anyatejből származó karbamidot a nitrogén újrahasznosítására a csecsemő bélrendszerében.
„Ez új diagnosztikai és terápiás beavatkozások kifejlesztéséhez vezethet el bennünket, melynek nemcsak a fejlett nyugati világban van jelentősége, de ennél sokkal fontosabb szerepe lehet a fejlődő országokban. Ha jobban megértjük, hogy a mikrobiom hogyan járul hozzá a táplálkozáshoz és fejlődéshez, akkor több eszköz lesz a kezünkben ahhoz, hogy táplálékot biztosítsunk nemcsak az egészséges babák, hanem a koraszülött, a beteg vagy bizonyos betegségekre fokozottan hajlamos babák számára is.”
A téma fontosságát kiemeli, hogy Sela munkacsoportjának kutatását 2021 óta eddig 1,69 millió dollárral támogatta az amerikai Csecsemőkori Egészség és Humán Fejlődés Intézet. A kutatók lelkesen vágnak neki a folyamatban lévő kutatások által támasztott kihívásoknak: „Rengeteg nyitott kérdés merült fel ebből a tanulmányból, és nagy izgalommal tölt el bennünket, hogy ezeket tisztázhatjuk.”
Forrás: ScienceDaily
Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó
radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró
Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!