Anyás-Apás · 2019.04.17 17:27 · 6 perc

A császármetszés során a baba is sérülhet!

Előbb egy szülés története, ahol a szike örökre nyomott hagyott a babán. Aztán egy videó, melyben összeszedtem a császármetszés előnyeit és hátrányait, kockázatait. Végül, de nem utolsósorban egy csomó hasznos információ a császármetszésről szülészorvostól dúlától és gyógytornásztól. Bónuszként egy hasznos kezdeményezés.

Mert április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja. Hogy megalapozott döntést hozhasson anya és orvos egyaránt.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A jó múltkor olvastam egy történetet arról, hogy egy babán örökre nyomott hagyott az a tény, hogy császármetszéssel jött a világra. A 21 éves Emma Edwards kislánya, Karmen akkor sérült meg még az anyaméhben, amikor az orvos bemetszést ejtett a méhen, hogy kiemelje a babát. Életre szóló emlékként most hosszú forradás fut a kislány szemétől a füléig. Az már csak hab volt a tortán, hogy az anyának és a babának egy napot kellett várnia, hogy a plasztikai sebész Aberdeenből megérkezzen a távoli skóciai kisvárosba, Invernessbe, hogy úgy lássa el a sérülést, hogy az minél kevésbé legyen látható a gyógyulás után. A császármetszést végző orvos arra hivatkozott, hogy fogalma sem volt, hogy már elkezdődött a vajúdás, amikor rászánta magát a császármetszésre, ezért történhetett a baleset.

A kórház vezetése belső vizsgálatot indított, melynek feladata annak tisztázása, miként kell változtatni a műtét előtti biztonsági és szakmai előírásokon ahhoz, hogy a jövőben ne ismétlődjön meg az eset.

A császármetszés szeretik a celebek, pedig nem veszélytelen beavatkozás

Valószínűleg igaza lehet az orvosnak, aki a már beindult szülésre hivatkozik a baba sérülésének okaként.

A leggyakoribb okok, amiért a magzat is sérülhet a császármetszés során:

  • megindult szülés
  • sürgősséggel végzett császármetszés
  • tapasztalatlan, nem kellő gyakorlattal rendelkező orvos

Az alábbi kis videóban összeszedtem, mikor lehet és szükséges császármetszést végezni. A videóból az is kiderül, melyek a veszélyek és kockázatok. Mert ilyenek is vannak szép számmal, hiába állítják a témában járatlanok, hogy a császármetszés csak az alakjukat féltő celebek és a fájdalomtól magukat megóvni akaró nők „sportja”.

Szülés előtt: a császármetszésről is tájékozódjunk!

A császármetszéssel kapcsolatban a mai napig rengeteg tévhit kering, a műtét megelőzési lehetőségeiről, menetéről és következményeiről, a beavatkozás utáni regeneráció lépéseiről alig hall érdemi információkat egy átlag kismama. Április (az ICAN kezdeményezésére) a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja: égető szükség van hiteles információkra szülés előtt, a császármetszést illetően is.

Miközben a WHO 10-15 % körüli császármetszési arányt tart ideálisnak és elfogadhatónak, hazánkban 40 százalékban, míg globálisan 21,1 százalékban születnek császármetszéssel a babák. A nemzetközi szervezet arra is rámutatott, hogy ha a fent ajánlottnál gyakrabban végzik a beavatkozást, az nem jár az anyai és gyermeki halálozási arányok jelentős csökkenésével.

A császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja azonban nem pusztán a magas császárarányokra való figyelemfelhívásról szól, vagy arról, miért olyan alacsony a császár utáni hüvelyi szülések (VBAC) aránya, de egyben arra is rá kíván világítani, hogy az érintettek milyen bánásmódban részesülnek a beavatkozás során. Informálják-e az édesanyát arról, mi történik vele, babájával? Kapnak-e lehetőséget a kísérők, hogy végig a szülő nő mellett maradjanak? Támogatják-e az anyát, hogy az újszülött megszakítás nélkül vele lehessen? Kap-e érdemi segítséget minden érintett a posztoperatív időszakban (szoptatás, gyógytorna, pszichés támasz)? Mert császármetszés esetén is minden anyát megilletnek az alapvető betegjogok, hogy kompetensek maradhassanak a folyamat során, hogy minél kevésbé traumatizálódjanak a rendszerben (különösen sürgősség, komplikáció esetén), ám a tapasztalatok sajnos nem ezt mutatják.

Rutin, de nagy hasi műtét

A császármetszés nagyszerű orvosi vívmány, melyre életmentő beavatkozásként gondolunk, de ma, amikor az egekbe szökik a műtéti szülésbefejezések száma, nem lehet eleget beszélni a császármetszés valódi arcáról. „Bárki, még az is, aki a legtudatosabban készül a szövődménymentes hüvelyi szülésre, kerülhet olyan helyzetbe, hogy végül a szülést – akár az ő, akár születendő gyermeke egészsége érdekében – császármetszés útján kell befejezni. A stressz forrása sokszor az ismeretlentől való félelem, így az, aki lelkiekben egy kicsit is felkészül a császármetszés lehetőségére, sokkal jobban fogja megélni azt” – mondja dr. Prosszer Mária, szülész-nőgyógyász, a Császárvonal applikáció szakmai védnöke. Tapasztalatai szerint, ha őszintén felkészítik a leendő édesanyákat arra, hogy mi várható, könnyebb lesz túllendülniük az első néhány nehéz napon. „A császármetszés ugyan rutin, de ettől még nagy hasi műtét!” – figyelmeztet.

#császármetszés #szülés

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük