Anyás-Apás · 2022.12.12 16:40 · 5 perc

A kisfiam nem csúnya, hanem különleges

Öt évvel ezelőtt a Giraldelli család alig várta, hogy megszülessen az örömük, akit Enzo névre kereszteltek. Amikor a kisfiú végre világra jött, szülei megdöbbentek fiuk szépségén, beleértve a fiú arcán lévő hatalmas veleszületett anyajegyet is. Enzo szülei az első naptól kezdve ígéretet tettek maguknak: soha nem fogják elfedni gyermekük egyedi vonását, hanem amennyire csak tudják, elfogadják különlegességét.

Sőt az édesanyja hasonló foltot sminkelt az arcára, hogy ezzel is hangsúlyozza kisfiának és az egész világnak, hogy Enzo nemcsak csúnya, hanem különleges. A veleszületett melanocitás névuszról (melanocytás naevus).


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az édesanya, Carolina azt meséli, hogy először a medikusok ijedt tekintetén vette észre, hogy valami nem „stimmel” az újszülöttel. Később a családot megnyugtatták, hogy Enzo jellegzetessége ártalmatlan, és veleszületett melanocitás anyajegynek (névusznak) nevezik, mely egy bőrelváltozás, amelyet a pigmentet termelő melanocitákból álló, szokatlanul sötét bőrfolt jellemez.

„Soha nem akarjuk elrejteni kisfiunk egyedi különlegességét, de nem könnyíti meg a dolgunkat az emberek szánakozó, megvető vagy undorral vegyes idegenkedése”

– meséli az édesanya.

Az édesanya megkért egy sminkest, hogy pontosan ugyanolyan anyajegyet fessen az ő arcára is, mint amilyen a kisfia arcán van. Egész nap ezt a sminket viselte, hogy átérezhesse, mit él át a kisfia ezzel a „szépséghibával”:

„Többen sokféleképpen néztek rám, de én nagyon nyugodt voltam, mert úgy éreztem magam, mint a világ legbüszkébb anyukája. Amikor hazaértem, Enzo reakciója teljes öröm volt – még ha nem is értette teljesen a helyzetet.”

Anyai érzéseiről így írt a közösségi oldalán:

„A legszebb mosoly, a legtökéletesebb arc, a legbájosabb anyajegy és a legőszintébb szeretet!” Te nekem lettél teremtve, én pedig neked, és én vagyok a legboldogabb anya a világon, hogy van egy gyönyörű, szerető és nagyon okos fiam. Álmodj és repülj magasra! Szeretlek, kicsikém!”

A melanocitás anyajegyekről

A melanocitás anyajegyek (névuszok) a bőr festék- (pigment) tartalmáért felelős sejtekből (melanocitákból) álló jóindulatú daganat. A veleszületett melanocitás névuszok valószínűleg az embriófejlődésben beálló zavar következményei, melynek eredményeként a testfelszín bizonyos részein felszaporodnak, kisebb vagy nagyobb anyajegyeket alkotva. Érdekességként megemlítendő, hogy ilyen névuszok nemcsak embereknél fordulhatnak elő, hanem bizonyos állatfajoknál is (pl. lovak, kutyák).

Egyelőre nem tisztázott azonban, hogy ezek a melanocitás anyajegyek pontosan miért és hogyan alakulnak ki. Egyelőre nem ismertek olyan genetikai vagy környezeti hatások, amelyek hozzájárulnának a veleszületett névuszok kialakulásához. A kutatók azt feltételezik, hogy a már korai életkorban látható melanocitás anyajegyek kialakulása genetikai, alkati és környezeti tényezők közötti bonyolult összefüggések eredménye.

A bőrelváltozás kilátásai kedvezőek, mivel ezek az elváltozások jóindulatúak, melyek esetében nem nagyobb a rosszindulatú bőrdaganat (melanóma) kockázata, mint általánosságban a bőr bármely más pontján. Bár azt is megjegyzik az orvosok, hogy mind a szerzett, mind a veleszületett típus bizonyos kockázatot jelent a melanoma kialakulására, a rizikó mértéke azonban nem pontosan ismert. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a melanóma kockázata az életkor előrehaladtával növekedhet, a névuszok számával és méretével arányosan egyre nagyobb mértékben.

Éppen ezért fontos, hogy az ilyen elváltozással élők rendszeres önvizsgálatot végezzenek, melyre az ABCDE megközelítés alkalmas (a vizsgálat egyes szempontjainak angol elnevezéséből, azok kezdőbetűi alapján), mely szerint értékelni kell az adott elváltozás aszimmetriáját, határának szabálytalanságát, színét, átmérőjét (méretét) és esetleges változásait. Az anyajegyek átmérője, körvonala és/vagy színe megváltozhat, viszkethetnek vagy vérezni kezdhetnek.

Bármilyen gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, aki kellő ismeretek és tapasztalat birtokában ítéli meg a rosszindulatú elfajulás kockázatát!

Forrás: Medscape

Fotók: Instagram

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

Ne mutogassatok ujjal a gyerekünkre!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük