Anyás-Apás · 2020.01.14 07:00 · 4 perc

A kislány, aki minden kemóhoz hercegnőnek öltözik

Minden kislány szereti hercegnőnek képzelni magát, nincs ebben semmi rendkívüli. Az azonban szívszorító, ha egy kislány azért öltözik hercegnőnek, mert így talán könnyebben átvészeli a kemoterápia nehézségeit.

Az 5 éves Lilli Durante látóidegét támadta meg a daganat, ezért vált szükségessé a testet-lelket meggyötrő kezelés. Pár szó a gliómákról.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Lilli Durante ötéves, a pennsylvaniai Irwinben él, és betegségéről édesanyja ad hírt rendszeresen a Facebookon. A kislány körülbelül egy évvel ezelőtt egy reggel arra ébredt, hogy szemei kancsalítanak. Több orvos is megvizsgálta, mígnem kiderült, hogy a látóideget egy bizonyos agydaganat, úgynevezett glióma támadta meg, mely azzal fenyegetett, hogy kezelés nélkül akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet.

„Jó” hír a rossz mellett, hogy a gliómák manapság már a viszonylag jól kezelhető daganatok közé tartoznak, ehhez azonban az orvosok kemoterápiát tartottak szükségesnek – annak minden kellemetlenségével és gyötrelmeivel együtt. A daganat elhelyezkedése miatt ilyen esetekben sajnos műtét nemigen jöhet szóba. Hogy könnyebben vészelje át a nehéz órákat-napokat, a kislány azt találta ki, hogy a kezelések idejére mindig hercegnőnek öltözik. Sőt minden kezelés idejére más-más hercegnőnek. Lilli eddig 30 kemoterápiás kezelésen van túl, ami összesen harminc hercegnőjelmezt jelent – lassan összes Disney- és egyéb hercegnőfigurát kimerítette, volt már Belle, Ariel, Cinderella és még sok minden már.

Azt ugye mondanom sem kell, hogy az 5 éves kislány optimizmusából mindenki töltekezik a környezetében – a sorstársai, a szülei, a kórházi dolgozók és sokan a szűkebb és tágabb ismeretségből. Hiszem a helyzet komolysága ellenére pozitív életszemlélet és életöröm sugárzik belőle.

A gliómákról

A gliómák a központi idegrendszerből (agyból és gerincvelőből ) kiinduló rosszindulatú daganatok csoportját jelölik, melyek a központi idegrendszer bármely pontján kialakulhatnak. Jellemzőjük, hogy nem éles határral növekszenek, hanem diffúzan beszűrik az érintett szövetet és annak környezetét. A gliómák beosztása a „rosszindulatúságuk” alapján történik. Ezek szerint az 1-es grádusú (grade I) gliómák ígérik a legjobb prognózist, ezek többnyire gyermekkorban fordulnak elő. A grade I-től a grade IV-ig a daganatok egyre inkább rosszindulatú jegyeket, gyors növekedést mutatnak, és prognózisuk az I-estől a 4-es grádusig haladva egyre rosszabb.

Nézd meg a galériát, mi mindennek öltözött be már Lilli. (Forrás: Bored Panda)

Aztán görgess a galéria aljára, ajánlok még olvasnivalót a témában.

Ebben a cikkben arról írtam, hogyan éli meg egy család – ezen belül is a nagyobb testvér – a a család legkisebb tagjának rákbetegségét.

Ebben a cikkben pedig arról olvashattál, hogyan mondja el a szülő gyermekének, ha édesanyjánál, édesapjánál vagy más közeli rokonánál rákbetegséget diagnosztizáltak az orvosok.

#kemoterapia #glioma #gyermekrak

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük