Anyás-Apás · 2018.04.13 06:37 · 7 perc

A vetélés nem áprilisi tréfa

Egy nő a közösségi oldalon kérte, hogy senki ne tegyen ki vicces posztokat április elsején azt állítva, hogy várandós, ha ezt csak tréfának szánja. Sokan bele sem gondolnak – írta −, hogy ez milyen mélyen érinti lelkileg azokat, akik elvetéltek, halva született a magzatuk, vagy bármilyen más okból nem lehet gyerekük. És ha már így szóba jött, beszéljünk a spontán vetélés okairól is egy kicsit.

Ezt a cikket talán időszerűbb lett volna április elsején kitenni…


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

…de mindig olyan sok, jobbnál jobb témával van tele a fejem, amiről szeretnék itt beszélni az Anyavilágon, hogy ennek a témának a feldolgozását valahogy mindig hátrébb tolta valami más, amit akkor éppen fontosabbnak vagy aktuálisabbnak éreztem. A nap 24 órája meg véges ugye, mivel nem ebből élek, hogy egy sokakat érdeklő hír vagy figyelemre méltó aktualitás kapcsán mindig igyekszem a posztba belecsempészni több-kevesebb hiteles, megbízható orvosi/egészségügyi tartalmat is. Ha már néhányan végigolvassák az egész posztot és nem hagyják abba az olvasást a téma apropóját adó „kis színesnél”, már megérte a belefektetett munkát. De a sztori és a téma naptártól függetlenül fontos és aktuális, úgyhogy lássuk.

Kayla Welchet nem sokan ismerhették szűk környezetén, az alabamai Birminghamen kívül egészen addig, amíg nem posztolta ki a Facebookra, hogy egyáltalán nem tartja viccesnek, sőt nagyon is elítéli, amikor valaki jó áprilisi tréfának tartja elhitetni a Facebook-ismerőseivel, hogy terhes, holott nem. „Egy percnyi viccelődésért képes vagy összetörni mások szívét?” − tette fel a kérdést. A poszt eredetileg tavaly márciusban került ki, idén azért keveredett elő újra, mert Kayla frissítette a posztot, ilyen formában tudatva, hogy most valóban gyermeket vár – és ez nem áprilisi tréfa.

Az eredeti posztot tavaly több ezren lájkolták és osztották meg. Az akkori fotón Kayla síró arccal tartja maga elé a pozitív terhességi tesztet, a poszt szövege pedig így szól: „Ezért nem viccesek a terhességről szóló álhírek április elsején, a bolondok napján. A vetélés valódi arca ilyen, amit itt láttok. Egy héttel ezelőtt elkezdtem vérezgetni. Meggyőztem magam arról, hogy nincs semmi baj, hiszen első terhességemben is tapasztaltam hasonlót. De most más lett a végkifejlet. Igyekszem minél később ágyba kerülni, mert ha lefekszem, akkor hirtelen egyedül találom magam a gondolataimmal. Az eszemmel képtelen vagyok elszakadni attól, ami összetörte a szívemet. Semmi mást nem tudok, mint sírni. Sírni egészen addig, míg teljesen elzsibbadok és már semmit sem érzek. Dühös vagyok és minden felidegesít, de képtelen vagyok megmagyarázni, miért. Igyekszem megnyugvást találni abban, hogy a kisbabám semmi mást nem tapasztalt életében, mint szeretetet. Végtelenül hiányzik nekem valaki, akivel soha nem találkozhattam. Olyan fájdalom ez, amit nem tudok leírni. Hogyan lehet gyászolni valakit, akivel soha nem találkoztunk?”

A terhességről szóló áprilisi tréfákra rátérve ezt írja: „Kérlek, kétszer is gondoljátok meg, mielőtt állítólagos terhességetekkel igyekeztek megviccelni ismerőseiteket. Egy perc jókedvért összetöritek mások szívét.” Majd egy #pregnancyisnotajoke („a terhesség nem vicc”) hashtaggel fejezte be a posztot.

Az újabb terhességről hírt adó mostani posztban így emlékezett az egy évvel ezelőtt történtekre: „Valami összetört a lelkemben, hónapokra a padlóra küldött és hirtelen mély depresszióba taszított. Aztán megértettem, hogy a sors miért vette el tőlem a kisbabámat, és lassan-lassan a kezdtem kikecmeregni a gödörből.” Arra biztatja a sorstársait, hogy hasonló helyzetben ők is hallassák a szavukat: „Kérlek, ne maradjatok csendben, ne magatokban gyászoljatok, beszéljétek ki az érzéseiteket, ha nincs senki más, akkor itt vagyok nektek én. A fájdalom nem szűnik, de jobb lesz, ezt megígérhetem.”

A poszt idei frissítése is nyilvánvalóan célba talált, amit mi sem bizonyít jobban, mint a több mint 100 ezer megosztás és a több tízezer lájk.

Mi okozza a spontán vetélést?

Szögezzük le, hogy a spontán vetélés jóval gyakoribb, mint azt gondolnánk, különösen az első terhességekben. Nem ritkaság, hogy a nők észre sem veszik, hogy valójában nagyon korai vetélés ment végbe náluk − egy kicsit megkésett menstruáció, a szokottnál bővebb vérzés, ennyi. A spontán vetélések hátterében nagyon sokszor semmilyen kézzel fogható ok nem mutatható ki, máskor az orvosok hormonális elégtelenséget tételeznek fel, mely a terhesség korai megszakadásához vezet. Mások úgy tartják, hogy az esetek egy részének hátterében egyfajta természetes kiválasztódási folyamat játszik szerepet, azaz így érnek véget azok a terhességek, melyekben a magzat eleve olyan rendellenességet hordoz, mely az élettel összeegyeztethetetlen, később a magzat halálát vagy súlyos betegségét okozná. Ilyen esetekben alapos genetikai vizsgálattal az esetek egy részében kimutathatók kromoszóma-rendellenességek.

Spontán vetélésről akkor beszélünk, amikor a terhesség a 24. hét előtt valamilyen okból önmagától megszakad. (A művi terhességmegszakítás egészen más tészta, egyszer majd biztosan írok arról is.)

A spontán vetélés (spontán abortusz) leggyakoribb okai:

1. Progeszteronhiány

A progeszteron nevű hormon hiánya már a teherbe esést is megnehezíti. Ha mégis létrejön terhesség, a megfelelő mennyiségű progeszteron a megtermékenyített petesejt normális beágyazódásához szükséges, ennek hiányában korai vetélés következik be.

2. Pajzsmirigy-működési zavar

A pajzsmirigyhormonok túlsúlya vagy hiánya több ponton is hozzájárulhat a spontán vetéléshez: negatívan hat a menstruációs ciklusra, a peteérésre, a megfelelő beágyazódásra és a magzat egészséges fejlődésére. Ráadásul a pajzsmirigyhormonok összefüggnek a progeszterontermeléssel is, erről az előző pontban írtam részletesebben.

3. Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Ilyenkor ciszták alakulnak ki a petefészekben, mely önmagában is rontja a terhességi esélyeket. Emellett inzulinrezisztencia is fennáll, és zavart szenved a pajzsmirigyhormonok és a progeszteron termelődése is (lásd 1. és 2. pontot).

4. Fertőzések

Terhességben kedvez a fertőzések kialakulásának, hogy a hüvely pH-ja megváltozik. Kezelés nélkül úgynevezett „felszálló” fertőzés alakulhat ki, mely a méhet és a magzatburkot is érintve vetélést, illetve a terhesség későbbi szakaszában koraszülést okozhat.

A spontán vetélések ritkább okai:

– autoimmun betegségek

– cukorbetegség

– mióma/miómák

– véralvadási zavar

– anatómiai okok (például kétszarvú méh, méhsövény stb.)

#vetélés #spontán_vetélés #abortusz #spontán_abortusz

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük