Anyás-Apás · 2023.06.12 05:33 · 2 perc

Amniocentézisem lesz, féljek tőle? – videóval

Az amniocentézis vagy magzatvíz-mintavétel a kismamák által rettegett vizsgálat, mellyel kapcsolatban rémisztőbbnél rémisztőbb történetekkel riogatják egymást. Egy videón megmutatjuk, hogyan történik a vizsgálat és elmondjuk róla a legfontosabbakat.

Előbb a videó.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az amnion zsák egy folyadékkal telt zsák, amiben a magzat lebeg a méhben. A terhesség alatt a magzatvízvizsgálat során a betöltött 16. hét után ebből a folyadékból vesz mintát az orvos a genetikai vizsgálathoz. A vizsgálat célja az esetleges kromoszóma rendellenességek (a kromoszómák számbeli és szerkezeti eltéréseinek) diagnosztizálása.

Hogyan történik az amniocentézis?

A vizsgálat első lépéseként ultrahangvizsgálattal meghatározzák a magzat fekvését, a méhlepény elhelyezkedését és megkeresik a szúrás ideális helyét. Ezt követően a hasfal bőrét fertőtlenítik, majd egy vékony tűt vezetnek a bőrön és az anya hasfalán át a méhbe, ultrahang ellenőrzése mellett. Majd egy fecskendő segítségével mintát (min. 20, max. 30 ml) vesznek a magzatot körülvevő magzatvízből.

A vizsgálatra sor kerülhet genetikai rendellenesség gyanúja esetén, annak kizárására, illetve ha korábbi terhesség során hasonló probléma merült fel.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük