Anyás-Apás · 2023.04.20 16:53 · 6 perc

Az anyósom whiskyt adott a 6 hónapos kislányomnak. Noooormááááális?

Ha elavult, idejétmúlt gyermeknevelési és babagondozási tanácsokról kerülnek szóba, akkor nálunk egészen biztosan megemlíti valaki a pálinkába áztatott kenyeret. Elvégre a pálinka hungarikum. De azt gondolhatnánk, hogy ezen már szerencsére túl vagyunk, minden szülő és nagyszülő tudja már, hogy alkoholt SEMMILYEN indokkal, a LEGKISEBB MENNYISÉGBEN SEM adunk gyerekeknek, pláne nem babáknak.

De a helyzet sajnos ennél rosszabb. Erre a példa annak az apukának a története, aki még azt is fontolgatja, hogy teljesen eltiltja az unokáját az anyósától. Az ok? Nem, nem a pálinka. Hanem a whisky, elvégre a sztori nem hazai.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az apa azon háborodott fel mélységesen, hogy az anyósa whiskyt adott 6 hónapos unokájának. Miután a nagymama úgy döntött, hogy a baba fogzási nyűgeit egy kis tömény alkohol ínybe dörzsölésével igyekszik orvosolni, az apa nem szeretné, ha a nagyi még egyszer az életben az unkája közelébe menjen.

A történet háttere, hogy a nagymama szeret természetes gyógymódokhoz és gyógynövényekhez nyúlni, a nála tett látogatáskor a lánya – a baba édesanyja – semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy a nagyi whiskyvel dörzsölje be a baba ínyét, hátha az segít. Hazatérve azonban elmesélte a férjének a whiskys kalandot, mire az apa éktelen haragra gerjedt, és nemcsak az anyósára volt dühös, hanem a feleségére is, hogy tétlenül nézte, hogy az anyja alkoholt adjon a babának. Még az is kiszaladt a száján, hogy a feleség soha többé nem viheti el a kislányt a nagymamához.

A névtelenséghez ragaszkodó nő ezt írta egy közösségi oldalon:

„Van egy 6 hónapos kislányom, akivel néhány napja meglátogattuk az anyukámat, akinek panaszkodtam a baba fogzási problémáiról. Anyukám régimódi dolgokat csinál, és nagyon szereti a gyógynövényeket, a természetes gyógymódokat és hasonlókat, ezért ki akarta próbálni, hogy segít-e, ha whiskyvel dörzsöli be a lányom ínyét.”

Az édesanyja ugyanis annak idején ezt a módszert használta, ami úgy tűnik, hogy működött. A férj azonban nem volt boldog, amikor tudomást szerzett a történtekről.

„Hazaérve elmeséltem a férjemnek, de ő nagyon dühös lett. Azt mondta, hogy ez árt a lányunknak, ráadásul haszontalan, mert nem enyhíti a fájdalmat. Nagyon feldühödött, és azt mondta, nem kellett volna hagynom, hogy az anyukám ilyesmit csináljon, és azt is mondta, hogy többé nem vihetem el a lányunkat az anyukámhoz. Utána két szabadnapot vett ki, és már-már hisztériásan figyeli engem minden másodpercben, hogy mit csinálok a lányunkkal. Ezt igazságtalannak érzem.”

Elég megosztóak voltak a reakciók. Volt, aki egyszerűen generációs különbségeknek tulajdonította a konfliktust, ami nem is olyan vészes, míg mások szerint a férjnek tökéletesen igaza volt.

Egy a férjjel egyetértő hozzászólások közül:

„Hűha, ahelyett, hogy kikérnéd a gyerekorvos tanácsát, hagyod, hogy a nagymama whiskyvel dörzsölje be a baba ínyét. Aztán csodálkozol, hogy a férjed „paranoiás” emiatt.”

Egy másik kommentelő hozzátette:

„Az alkohol nem fájdalomcsillapító. Az, hogy a baba megnyugszik, magának az alkoholnak a nyugtató, bódító hatásával magyarázható.”

Valaki szerint a nagymama egészen érdekesen értelmezi a természetes gyógymódok fogalmát:

„Szerintem vicces, ahogy anyád egy jól ismert, de teljesen alkalmatlan „gyógyszer” – nevezetesen az alkohol – használatát összemossa a gyógynövényekkel és a természetes gyógyítással.”

Aztán volt sajnos olyan is, akinek a felfedezés erejével hatott az az infó, hogy az alkohol káros a babák fejlődő szervezetére:

„Megmondom őszintén, fogalmam sem volt róla, hogy mennyire veszélyes lehet ez a gyakorlat. A családomban generációk óta ezt a módszert használják a csecsemőknél.”

Mit tanácsolnak a szakértők?

Nos, semmiképpen nem pálinkát vagy whiskyt. A fogorvosok is óva intenek attól, hogy alkoholt, például whiskyt adjunk a babának a fogzás csillapítására, mivel az nem nyújt enyhülést és károsíthatja a szájat. Azt mondják, hogy fogzási panaszok esetén a szülők próbáljanak meg egészséges ételeket, például gyümölcsöket adni a babának. Az olyan dolgok például, mint a dinnye állítólag nagyon megnyugtatólag hathatnak az ínyre.

Az egyik jele annak, hogy a baba fogzik, hogy elkezdi rágni az ujjait, a játékokat vagy más tárgyakat, amelyek a kezébe kerülnek.

Rágókarikák

Ezekkel a karikákkal a baba biztonságosan rághat valamit. Ez enyhítheti a kellemetlen érzést, és elterelheti a figyelmét a fájdalomról. Egyes rágókákat előbb a hűtőszekrényben lehet hűteni, ami segíthet megnyugtatni a baba ínyét. A gyűrűhöz mellékelt használati utasítás mindig megadja, mennyi ideig kell hűteni. Soha ne tedd a fagyasztóba, mert ha megfagy, az károsíthatja a baba ínyét.

Soha ne kösd a karikát a baba nyakára, mert fulladásveszélyt okozhat.

Forrás: NHS

Fotó: Freepik

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Veszélyes is lehet, ha a nagyi nem jól tudja

Amikor a nagyi nem jól tudja – az én történetem

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük