Anyás-Apás · 2020.12.22 15:01 · 6 perc

Az én gyerekem ne legyen néma fa a karácsonyi ünnepségen!

Egy anya azért nem ment el az iskolai karácsonyi ünnepségre, mert a lánya egy fát „játszott” benne. A férje szerint nem volt tisztességes a gyerekkel szemben, hogy távollétével tüntetett amiatt, hogy a lánya nem valami jelentősebb szerepet vállalt a darabban, hanem inkább egy olyan szerepet választott magának, ahol nem kell énekelni, de még megszólalni sem.

A „Te hogyan oldanád meg?” sorozat újabb történetét olvashatod.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Egy anyára össztűz zúdult a közösségi oldalon amiatt, mert nem ment el a lánya iskolai karácsonyi előadására. Az ok: a kislány fát alakított a darabban, vagyis lényegében statisztaszerepet játszott. Ráadásul saját döntéséből. Az anya a Redditen elmesélte a részleteket is: másodikos kislánya az éneklő angyalok egyike lett volna a karácsonyi darabban, az anya azonban a tanítónő e-mailjéből tudta meg, hogy a kislány ehelyett inkább egy háttérszerepet választott, amire magyarázatot is adott: nem akar énekelni az előadáson. Az anya mélységesen felháborodott a gyerek döntésén és kijelentette, hogy ezért nem fog szabadnapot kérni a munkahelyén, hiszen

„egy fa nem csinál semmit a színpadon”,

amire a kislánya zokogásban tört ki.

Az anya így magyarázta döntését:

„Beszéltem a tanítónővel és megmondtam neki kerek perec, hogy erre az egészre egy határozott „nem” a válaszom, az én lányom nem lesz fa – és ezzel a tanítónő is egyetértett.”

Bár eztán az anya próbált alkudozni a kislánnyal, hogy változtassa meg a döntését, a kislány azonban ragaszkodott hozzá, hogy ő bizony fa szeretne lenni az előadáson.

„A fák nem csinálnak semmit. Minek menjek el csak azért, hogy azt nézzem, hogy a lányom nem csinál semmit a színpadon, csak fának öltözve ácsorog? – háborgott az anya. – Megmondtam a gyereknek, hogy ha ragaszkodik a fa szerepéhez, akkor nem fogok elkéredzkedni a munkából, hogy megnézzem. Erre sírva az apjához szalad, se ő sem állt mellém. A gyerek pártját fogta, és azt mondta, hogy nincs abban semmi, ha most fa akar lenni, mert sok alkalom lesz még a jövőben arra, hogy szerepeljen, és legközelebb talán majd más szerepet választ magának. Erre azt válaszoltam, hogy akkor majd azokra az előadásokra elmegyek, de erre biztosan nem.”

A történetet megosztotta a neten is, miután a férje azt vágta a fejéhez, hogy nem tisztességes, ahogy a gyerekkel bánik. Az anya kíváncsi volt, mit gondol erről a többi szülő.

A vélemények természetesen megoszlottak, de nem kellett sokat várnia az első kommentre, amiben jól kiosztotta valaki.

Az első komment akár egyetértő is lehetne, bár inkább jó adag irónia van benne:

„Teljesen igazad van, ennek rólad kell szólnia és arról, hogy te mit akarsz. Mit akarsz látni, mi tetszik neked, milyen szerepben kívánod látni a lányodat. Egyszerűen hihetetlen, hogy bármilyen súllyal is latba esik, hogy a lányod mit akar, és ki tartja jó ötletnek, figyelembe venni egy 7 éves gyerek döntését arról, hogy akar-e szerepelni a darabban vagy sem.”

A következő komment viszont nagyon is egyértelmű volt:

„Inkább támogatnod kellene a gyerekedet abban, amit ő szeretne.”

Egy harmadik hozzászóló szerint:

„Mi az ördög bajod van? Hiszen még csak másodikos… Menj oda hozzá és mondd meg neki, hogy ő a legszuperebb fa, amit valaha is láttál.”

A rengeteg elítélő kommentet látva az anya próbált magyarázkodni, hogy bár azt tervezte, hogy szabadnapot kér az iskolai ünnepség idejére, amikor megtudta, hogy a gyerek fára cserélte az éneklő angyal szerepét, akkor azért döntött úgy, hogy mégis dolgozik, hogy az így keresett pénzből több ajándékot tudjon venni a gyereknek. Bár eredetileg azzal kezdte a történetet, hogy tanácsot szeretne kérni a többi szülőtől, kiderült, hogy valójában egyik tanácsot sem fogadta meg, hiszen azt írta, hogy továbbra is igyekszik lebeszélni a gyerekét a döntéséről és időpontot kért a tanítónőtől, hogy megbeszélje vele az esetet.

„Ti csak azért írogatjátok, hogy legyek boldog és hagyjam, hogy a lányom fa legyen a darabban, mert nem a saját gyereketekről van szó. Ne mondja nekem egyikőtök sem, hogy ha a gyereketek egy szólóénekléssel járó szerepet utasítana vissza azért, hogy inkább egy néma, mozdulatlan fát alakítson a karácsonyi ünnepségen, akkor elkéredzkednétek a főnökötöktől és boldogan ülnétek a nézőtéren. Köszönök minden hozzászólást, de – ahogy már mondtam is – beszélni fogok a tanítónővel. Aztán ha a lányom mégis kitart a fa mellett, akkor ráhagyom, nem hozom fel többet a témát, megveszem neki a hülye jelmezt vagy amit csak akar. De semmiképpen nem fogok eljönni a munkahelyemről emiatt.”

Bár szerintem többnyire egyféle válasz fog születni, mégis felteszem a kérdést: te hogyan oldanád meg?

(A fotó illusztráció.)

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

A „Te hogyan oldanád meg?” rovat korábbi történeteit itt találod.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük