Anyás-Apás · 2019.01.11 07:15 · 4 perc

Egy évig nem szabad teherbe esni

Sok szülő vallja, hogy az a jó, ha csak kis korkülönbség van a testvérek között, jöjjenek hát a babák gyorsan egymás után. Ám most olyan adatok láttak napvilágot, melyek szerint sem az anya, sem a gyermekek egészsége szempontjából nem előnyös a nagy sietség hosszú távon.

Az orvosok legalább egy évnyi kivárást javasolnak két terhesség között.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Egy nemrégiben közzétett kanadai vizsgálat szerint fokozott kockázatnak teszi ki még meg sem született gyermekét az, aki az előző szülés után nem vár legalább egy évet az újabb gyermekvállalással. A kutatók csaknem 150 ezer olyan szülés adatait elemezték egy kanadai regiszterből, ahol 12−18 hónap telt el a szülés és a következő terhesség fogantatása között.

A University of British Columbia (UBC) és a Harvard TH Chan School of Public Health közös kutatásában azt találták, hogy a nem sokkal egymás után vállalt terhességek az anya egészsége szempontjából csak 35 éves kor felett kockázatosak, míg a baba szempontjából mindig – az anya életkorától függetlenül, de leginkább a 20 és 34 év közötti anyák gyermekei esetében.

Az idősebb anyák sokszor elkapkodják a gyermekvállalást

A vizsgálatot vezető Laura Schummers az adatok közül azt tartja a legfontosabbnak, hogy 35 éves kor felett gyors egymás utánban kihordott terhességek veszélyeztetik az anya egészségét. Ennek azért van nagy jelentősége – mondja −, mert a 35 évesnél idősebb anyák a biológiai óra ketyegését érezve már „sietnek” a gyermekvállalással, így sokszor tudatos döntés eredménye, hogy az előző baba megszületése után minél hamarább igyekeznek újra teherbe esni.

A szerzők kiemelik, hogy kutatásuk az első, mely azt igyekezett tisztázni, hogy az egyes terhességek között eltelt idő hossza miként befolyásolja az anyánál a későbbi terhesség során előforduló betegségeket és szövődményeket, illetve az anyai halálozást. Egyúttal az is viszonylag újszerű értékelése szempontja volt a vizsgálatnak, hogy az anya életkora mennyiben befolyásolja, hogy a pár mennyi időt vár a szülés után az újabb terhesség vállalásával.

A számadatok azt mutatják, hogy a 35 évesnél idősebb anyák körében 1,2 százalék az anyai halálozás vagy súlyos terhességi szövődmény azokban a terhességekben, ahol mindössze 6 hónap telt el az előző szülés és az újabb várandósság között. Ez a szám azonban kevesebb mint felére, 0,5 százalékra csökken akkor, ha a pár türelmesebb és csak 18 hónap múlva vállalkozik újabb gyermekre.

A fiatalabb anyák körében a 6 hónap múlva vállalt terhességek 8,5 százaléka végződik spontán koraszüléssel, mely 3,7 százalékra csökken azokban a terhességekben, melyek az előző szülés után hosszabb idővel, 18 hónappal később fogantak meg.

„Az optimálisnak tekinthető egyéves várakozási idő valószínűleg elfogadható kompromisszum lehet az anyák számára, mely mindenképpen javasolható a szövődmények lehetőség szerinti elkerülése érdekében – figyelmeztet dr. Wendy Norman. – Végső soron azonban a nő szuverén döntése, hogy hány éves korban vállal gyermeket és mennyi időt hagy két terhesség között. Fontos azonban, hogy az erről hozott döntés során mindenki tisztában legyen azzal, hogy a két terhesség közötti eltelt idő hossza is befolyásolja annak esélyét, hogy az újabb terhesség is úgy végződjön, ahogyan azt mindenki reméli. Ehhez pedig biztosítani kell az összes szükséges információt.”

Forrás: The University of British Columbia

#terhesség #várandósság

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük