Anyás-Apás · 2022.07.29 13:28 · 5 perc

Egyéves kisfiával ment az érettségi bálba

Tizennégy évesen teherbe esett, gyermeket szült, majd az iskolapadba visszaülve bebizonyította, hogy nem azoknak a huhogóknak van igaza, akik szerint a korai gyerekszüléssel örökre elvágta magát a továbbtanulás és karrier lehetőségétől.

Ashleigh azzal ünnepelte a sikeres érettségit, hogy kisfiával együtt érkezett az iskolai érettségi bálra.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A 16 éves Ashleigh Hazelton azzal döbbentette meg a suffolki Ipswich középiskolásának diákjait, tanárait és a szülőket, hogy egyéves kisfiát, Lorenzót is elvitte a bálba. Büszke édesanyja – a kisfiú nagymamája –, a 38 éves Haley Tricker lefilmezte azt a pillanatot, amikor Ashleigh és Lorenzo limuzinnal érkezett az iskolai bálra, az osztálytársai pedig hatalmas ovációval fogadták.

A most már érettségizett kismama, Ashleigh így emlékezik:

„Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, ez nem lehet igaz! Kiszálltam a kocsiból, és mindenki odarohant hozzám, a nevemet skandálták, és körülöttünk tolongtak. Annyi szeretetet és támogatást éreztem, pedig a bálba tartva nagyon ideges voltam, hiszen egyik osztálytársamnak sem árultam el, hogy mit tervezek. Azt, hogy Lorenzo is velem jön a bálba. Mindenki nagyon meglepődött, és sok barátomtól hallottam vissza, hogy majd’ elolvastak a kisfiam láttán. Ez nagyon aranyos volt.”

És hogy hogyan sikerült a nagy mutatvány, anyaként leérettségizni?

„Azt mondják bátor vagyok, de én nem látom akkora dolognak az egészet. Csak tettem, amit kellett.”

A mindössze 38 éves nagymama pedig így látja lánya teljesítményét:

„Nincsenek rá szavak, mennyire büszke vagyok rá. Igen, 15 évesen szült, de 6 héttel a szülés után visszament és letette a GCSE vizsgáit. Már meg is kapta néhány eredményét, és kitűnőre vizsgázott, ami elképesztő. Folytatta a tanulmányait, de anyaként is remekül helytáll. A bálban olyan jó volt látni, hogy a barátai támogatják. A tanárok is csodálatosak voltak, és természetesen Lorenzo is rengeteg figyelmet kapott. Nyilván érkezett néhány negatív beszólás is, de 98 százalékban kedves és támogató reakciókat kaptunk.”

Túl fiatal, hogy anya legyen?

Bár Ashleigh története nem tipikus még akkor sem, ha minden olyan eset eggyel több a kelleténél, amikor egy kislány tizenévesen, még az iskolái befejezése előtt teherbe esik, a probléma a fejlődő világban meglehetősen gyakorinak számít.

A fejlődő országokban úgy becsülik, hogy évente 21 millió(!!!), 15 és 19 év közötti lány, valamint 2 millió 15 év alatti(!!!) lány esik teherbe. Bár a tizenéveskori szülések globális aránya az 1990-es helyzethez képest 2018-ra némileg javult, az abszolút szám még mindig növekszik, és a fiatal korosztály növekvő aránya miatt további növekedés várható.

Laoszban például a születési arányszámhoz hasonlóan a korai házasságkötések tekintetében is az egyik legmagasabb arányt regisztrálták a régióban. Közelebbről megvizsgálva a helyzetet, megállapítható, hogy minden ötödik serdülő lány kimarad az iskolából, minden negyedik 15–19 éves lány házas, és ugyanebből a korcsoportból minden tizedik lány már belevágott a gyermekvállalásba is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint jelentős egyetértés van abban, hogy azok a nők, akik reproduktív életük nagyon korai szakaszában esnek teherbe és szülnek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a terhesség és a szülés során fellépő komplikációk vagy akár a halálozás szempontjából. A korai életkorban gyermeket vállaló nőknek gyakran az iskolai képzésük is megszakad, ami jelentősen beszűkíti társadalmi-gazdasági fejlődési lehetőségeiket.

A gyermekek számára hátrányos helyzetet jelent, ha túl fiatal anyától születnek. A The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 19 éves vagy annál fiatalabb anyák gyermekeinél gyakoribb többek között a kis születési súly és a koraszülés, a csecsemőkori fejlődési elmaradás rizikója.

A korai gyermekvállalás széles körű problémájával küzdő országok által közzétett állásfoglalások rendre hangsúlyozzák, hogy a lányok egészségébe, táplálkozásába és oktatásába történő befektetések javítására van szükség, amelyek hozzájárulnak a korai terhesség, az anyai halálozás és a gyermekkori elmaradottság csökkentéséhez.

Az anya, a baba és a jövő megmentése érdekében.

Forrás: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek: Gömbölyödő pocak az iskolai egyenruha alatt

33 évesen lettem nagymama

Még csak 29 éves leszek, amikor a gyerekem érettségizni fog

Egyedül, 16 évesen korababát szültem a karantén alatt

Nem elég a felvilágosítás, óvszert is adj a gyereknek!

Túl későn érkezett az életembe a gyerek

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük