Anyás-Apás · 2019.06.26 10:52 · 4 perc

Életre alkalmatlan kamaszok − hogyan látják a szülők?

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint a szülők jelentős részén részének amiatt fáj a feje leginkább, hogy meglátása szerint kamasz gyereke a legalapvetőbb készségeket sem sajátította el, melyek az élethez szükségesek. Ezen kívül képtelenek megküzdeni a stresszhelyzetekkel, nem tudják beosztani a pénzt és nem tudják, hogyan vigyázzanak magukra például egy esti bulizás alkalmával.

A felmérésben ezer olyan anyát és apát kérdeztek meg, akik 13 évesnél idősebb gyereket nevelnek.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A szülők a bevezetőben említett fontos készségek közé sorolták azt, hogy a mai tinédzserek nem tudják, hogyan mondjanak nemet, ha egy helyzet nem komfortos számukra, képtelenek nagy nyilvánosság előtt beszélni és magabiztosnak mutatkozni. A szülők jelentős része ismerte el, hogy kamasz gyermeke nem képes megbirkózni a kudarcokkal és csalódásokkal, a szülők 16 százaléka szerint pedig gyermeke nem képes kiállni magáért.

Ami az egészen egyszerű készségeket illeti, a szülők jelentős része bevallotta, hogy kamasz gyermeke nem tud felvarrni egy gombot, nem tudja használni a térképet, fogalma sincs az egészséges étkezésről, és még soha nem próbálkozott meg egy ing kivasalásával.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy a szülők szerint saját gyerekük képes-e együttérzést tanúsítani mások iránt, illetve rugalmasan alkalmazkodni a különböző élethelyzetekhez. A válaszokból az rajzolódott ki, hogy a mai kamaszok jelentős része e készségeknek is a híján van.

Összességében a megkérdezettek egyhatoda ítéli meg úgy, hogy saját gyermeke nem tudja majd hatékonyan menedzselni a saját életét, hiszen például nem tudja értelmezni a kamatokat, nem tud elkészíteni egy egyszerű vacsorát vagy kiszámítani, hogy például egy kölcsönt megéri-e felvenni.

Szavazz! Aztán görgess lejjebb és olvass tovább!

De nemcsak a gyakorlatias dolgok miatt aggódnak a szülők. A szülő 29 százalékának az okoz gondot, hogy gyermeke nem sajátította el azokat az emocionális készségeket, melyek segítségével túl tudna lendülni a nehéz szituációkon.

És hogy kinek kellene megszüntetni ezeket a hiányosságokat? A szülők csaknem kétharmada szerint az iskola felelőssége megtanítani olyan dolgokat, mint hogy hogyan kell takarékoskodni a pénzzel, hogyan kell sok ember előtt beszélni, vagy melyek a fontos értékek egy barátságban.

A szülők 73 százaléka látja úgy, hogy a gyerekeknek több nehéz élethelyzeten, megpróbáltatáson, buktatón kell keresztülmenni ahhoz, hogy jellemük jó irányba fejlődjön.

Te mit gondolsz? Szavazz!

#kamaszok #szavazás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük