Anyás-Apás · 2014.11.28 22:36 · 4 perc

Esemény utáni tablettát recept nélkül???

Időről-időre felmerülő kérdés, miért nem lehet recept nélkül, sőt akár ingyenesen hozzájutni a fogamzásgátlókhoz, ezen belül az esemény utáni tablettákhoz. Egyesek szerint ez nagyban segítené a nem kívánt terhességek számának csökkentését, mások szerint viszont ez csak még a mostaninál is felelőtlenebb, szabadosabb szexuális élethez vezethetne.

Ha minden jól megy, a bevezetőben megfogalmazott igények fele már a nagyon közeli jövőben megvalósulhat: recept nélkül is kapható lehet az esemény utáni tabletta.


Ha az Európai Bizottság is jóváhagyja, jövő év elején az ellaOne sürgősségi fogamzásgátló az Európai Unió minden tagországában kikerül a receptköteles készítmények köréből, segítve ezzel a nem kívánt terhességek minél eredményesebb kivédését.

Az ellaOne a peteérés megakadályozásával vagy késleltetésével védi ki a teherbeesést, bevételére 120 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a védekezés nélküli szexuális együttlétet vagy a sikertelen fogamzásgátlást követően, de az a legbiztosabb, ha nem telik el 24 óránál több. Az európai gyógyszerhatóság érvelése szerint az ellaOne tabletta receptkötelességének eltörlése meggyorsítja a tablettához való hozzájutást, így növeli a kezelés eredményességét. A rendelkezésre álló információk alapján úgy vélik, hogy az ellaOne tabletta alkalmazása orvosi rendelvény nélkül is biztonságos és hatásos.

Dr. Demeter János, a Szakmai Kollégium Szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatvezetője, a Honvédkórház osztályvezető főorvosa aggodalmát fejezte ki a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hozzáférhetőségének liberalizációs tervezetével kapcsolatban. Mint mondja, a recept nélküli kiadhatóság ellentmond annak a szakmai elvnek, miszerint az orvos kötelessége a kezelés esetleges kockázatainak felmérése és a gyógyszeralkalmazás ellenjavallatát képező egészségi állapot fennállásának kizárása a beteg kikérdezése és nőgyógyászati vizsgálata alapján, de éppígy a gyógyszer alkalmazásához kapcsolódó felvilágosítás is. Különösen fontosnak tarja ezt a hormonháztartásra ható gyógyszerek – köztük tehát a sürgősségi fogamzásgátló – felírása előtt.

Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szintén kétkedését fejezte ki a küszöbön álló liberalizációval szemben, hiszen – ahogy fogalmaz – itt egy olyan hormontartalmú, esemény utáni készítményről van szó, amely az alkalmazási előírása szerint az együttlétet követően még öt nappal is javasolható, akkorra pedig a fogantatás is megtörténhetett. Ezért ez egyrészt alkotmányossági kérdéseket vethet fel, mert a magyar alkotmány az életet a fogantatás pillanatától védi, másrészt az etikai felelősséget is át kell gondolni.

Ha az ellaOne tabletta valóban vény nélkül beszerezhetővé válik, fontos, hogy a változást komoly lakossági felvilágosító programok kísérjék, hiszen felelősségteljes gyógyszeralkalmazást csak kellő tájékozottság birtokában várhatunk a hazai lakosságtól. Az Európai Bizottság döntése két hónapon belül várható.

Te szeretnéd?

#fogamzásgátlás #fogamzásgátló #esemény_utáni_tabletta

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük