Anyás-Apás · 2024.09.27 04:24 · 6 perc

Ha terhesként nem vigyázol a súlyodra, a gyereked egész életében issza a levét

Elterjedt nézet, hogy elég, ha a baba megszületése után némi erőfeszítést teszek a szülők arra, mit és mennyit eszik a gyerek, és ezzel mindent meg is tettek a hosszú távú negatív egészségi következmények megelőzésére. Sajnos még mindig közkeletű vélekedés az is, hogy a terhes nőnek kettő helyet kell ennie.

Pregnant woman sitting on the bed

Hogy ez a két vélemény mennyire nem fér meg egymás mellett, nagyon jól példázza egy most megjelent kutatás. Eszerint ugyanis akár hosszú távra is meghatározhatja gyermeke egészségi állapotát az az anya, aki a terhessége alatt túlsúlyos vagy éppen a várandósság alatt szed fel jelentős túlsúlyt.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Már készen volt a fejemben ennek a cikknek a gondolata, amikor az éppen olvasott krimiben az alábbi sorok jöttek velem szembe: „Folytatja útját és vezetés közben egy-egy falat kenyeret töm a szájába. Jól meg fog hízni a terhesség alatt, ezt már most látja. De ez az egyik legjobb dolog a terhességben, hogy nem kell aggódnia a súlya miatt. Iskolás kora óta túlsúlyos. … De összességében nem is érdekli. Most, halleluja, van mentsége kövérnek lenni. Ihat sima kólát anélkül, hogy megszólalna egy kioktató hang a fejében.”

Igaza van a történet főszereplőjének? Elöljáróban legyen most elég annyi, hogy nincs.

Kiderült ugyanis, hogy az elhízott terhes nők gyermekei között nagyobb valószínűséggel alakulnak ki felnőttként szívproblémák és cukorbetegség, melynek oka az anyjuk nagy zsír- és energiatartalmú étrendje a terhesség alatt, ami már a magzati életben károsodást okoz.

Ez a Journal of Physiology című folyóiratban megjelent új tanulmány úttörő megállapítása, amely először mutatja ki, hogy az anyai elhízás megváltoztatja a magzat egy kritikus fontosságú hormonjának működését, megzavarva a baba fejlődését.

A terhesség alatti nagy zsírtartalmú, cukros étrend fogyasztása növeli annak valószínűségét is, hogy a magzatnál felnőttkorában inzulinrezisztencia jelentkezik, ami cukorbetegséget válthat ki és szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

E tekintetben senkit ne tévesszem meg az a tény, hogy az érintett babák születéskor normális súlyúak.

A Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói az Egyesült Államok egyik orvosbiológiai kutatóintézetében magas zsírtartalmú, magas energiatartalmú étrenddel táplált vemhes páviánok magzatainak szövetmintáit elemezve állapították meg a kapcsolatot. Ezt követően összehasonlították a kontrolldiétán tartott páviánok magzataival.

A vezető szerző, a Dél-Ausztráliai Egyetem doktorjelöltje, Melanie Bertossa szerint az eredmények azért jelentősek, mert egyértelmű kapcsolatot mutatnak a telített zsírokban és cukorban gazdag, egészségtelen étrend és a rossz szív- és érrendszeri kimenetelek között.

„Azt találtuk, hogy az anya magas zsírtartalmú, nagy energiatartalmú étrendje csökkentette a T3 aktív pajzsmirigyhormon koncentrációját, amely a terhesség vége felé úgy működik, mint egy kapcsoló és azt „mondja” a magzati szívnek, hogy kezdjen el felkészülni a születés utáni életre. E jelzés nélkül a magzati szív másképp fejlődik.”

Bertossa szerint a magas zsír- és cukortartalmú étrend megváltoztathatja az inzulinjelzésben részt vevő molekuláris útvonalakat és a magzati szív glükózfelvételében részt vevő kritikus fehérjéket. Ez növeli a szív inzulinrezisztenciájának kockázatát, ami felnőttkorban gyakran cukorbetegséghez vezet.

„Az ember az összes szívsejtjével születik, amivel valaha is rendelkezni fog. A szív a születés után nem termel elég új szívizomsejtet ahhoz, hogy kijavítsa a károsodásokat, így az ezeket a sejteket a születés előtt negatívan befolyásoló változások egy életen át fennmaradhatnak. Ezek a tartós változások a szív egészségének további romlásához vezethetnek, amint a gyermekek elérik a serdülőkort és a felnőttkort, amikor a szív öregedni kezd.”

A vezető szerző, Janna Morrison, az UniSA élettan professzora szerint a tanulmány azt erősíti meg, hogy a terhességet megelőzően mennyire fontos a megfelelő anyai táplálkozás, nemcsak az anya, hanem a baba egészsége szempontjából is. Morrison professzor szerint, ha nem foglalkozunk a magas zsírtartalmú, cukros étrend növekvő arányával, több embernél alakulnak ki egészségi szövődmények, például cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek, ami az elkövetkező évtizedekben rövidebb élettartamot eredményezhet.

A kutatók jelenleg hosszú távú vizsgálatokat végeznek a magas zsírtartalmú, magas energiatartalmú étrenden élő nők által született csecsemőkön, hogy évtizedeken keresztül nyomon követhessék egészségi állapotukat.

Forrás: Journal of Physiology

Fotó: 123RF

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az elhízás témájában megjelent korábbi cikkeinket itt találod.

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük