Anyás-Apás · 2018.03.17 23:58 · 3 perc

Jobb a babának, ha apa szoptat

No persze nem arra kell gondolni, hogy az apa is előkapja a mellét, ha a baba éhes. De hogy az ő közreműködésével jelentősen javítható azon csecsemők aránya, akik legalább 6 hónapos korukig kizárólagosan szopnak. 

Márpedig az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint ez a legjobb a babának.


A WHO úgy definiálja a kizárólagos szoptatást, hogy ez idő alatt a baba csak anyatejet eszik és iszik, hozzátáplálás, kiegészítő folyadékpótlás és minden hasonló nélkül. Ugyanakkor az ásványi anyagok, vitaminok és társaik pótlása cseppek formájában megengedett.

Szoptatni nem kell, de segíteni attól még lehet

A Pediatrics című lap számában nyilvánosságra hozott kanadai vizsgálat résztvevőit véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik 107 fős csoport tagjai a szokásos ellátásban részesültek, míg a másik, létszámát tekintve azonos csoportban olyan felkészítést kaptak a szülők, melynek birtokában az apa is nagyobb részt tudott vállalni a szoptatás körüli teendőkből. Azt nézték, hogy a két csoportban 6 és 12 hét elteltével mekkora volt a kizárólagosan szoptatott babák aránya: a 12. héten felmérve a szokásos gyakorlat mellett 87,6 százalék, az úgynevezett „coparenting” (a két szülő együttműködésén alapuló) szoptatás esetében 96,2 százalék.

Bár a különbség így elsőre nem tűnik nagynak, a másik haszon az volt, hogy a speciális felkészítésben részesült csoportban az apák öntevékenyebben vettek részt a szoptatás körüli teendőkben, mint azok, akik ilyen felkészítést nem kaptak. Ráadásul az anyák is elégedettebbek voltak: a felkészítésen részt vett apák partnerei nagyobb arányban számoltak be arról, hogy férjük az első 6 hétben segítette őket a szoptatásban (71 százalék a kontrollcsoport 52 százalékával szemben), és elégedettebb voltak partnerüknek a szoptatásban való részvételével (89 százalék, szemben a kontrollcsoport 78 százalékával). Ezek az anyák a szoptatásra vonatkozóan kapott információk mennyiségével és minőségével is elégedettebb voltak, mint azok, akiknek meg kellett elégedniük a szokásos mérték – sokszor elég szegényes – segítséggel (81 százalék, szemben a kontrollcsoport 62,5 százalékával). No, ezek már meggyőzőbb különbségek.

A szerzők tehát levonják a következtetést, hogy az apákat is bevonó szoptatási gyakorlat mellett hosszabb a kizárólagos szoptatás ideje, az apák jobban feltalálják magukat a teendők során. És az anyák is elégedettebbek a kapott információkkal és segítséggel.

Úgyhogy rajta, az apák is vessék bele magukat a szoptatásba!

Forrás: Pediatrics

#apa #apák #szoptatás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük