Anyás-Apás · 2022.01.26 15:01 · 7 perc

Jól látom, hogy nem lát jól a babám?

Nem kérdés, hogy a látás alapvető szerepet játszik a csecsemők és kisgyermekek fejlődésében és tanulásában. Igen ám, de hogyan ismerhetjük fel már nagyon korán, akár már a kisbabáknál, hogy probléma van a látásukkal? Hiszen mint olyan sok mindenre, így a gyermekkori látásproblémákra is igaz, hogy korai felismerés esetén jóval nagyobb sikeres kezelés, az akár hosszú távú következmények megelőzésének esélye. Hiszen a baba még nem tud szavakkal panaszkodni.

A mai cikkben néhány támpontot adok arra, honnan lehet észrevenni, hogy probléma lehet a baba látásával.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Elöljáróban annyit mindenképpen el kell mondani, hogy az újszülöttek nem úgy jönnek a világra, hogy látásképességük máris kifinomult és tökéletes. Éppen ezért időbe telik, míg „megtanulják” tekintetünket egyetlen pontra összpontosítani, illetve szemmozgásaikat összerendezni. Annak, hogy ez hibátlanul menjen végbe, jelentős szerepe van az agy normális fejlődése, illetve a baba értelmi képességeinek gazdagodása szempontjából. Hiszen a látás elengedhetetlen szerepet játszik a teljes értékű kommunikációban, a kötődés és a térlátás kialakulásában, általában az interperszonális interakciókban. A látásproblémák korai felismerésével megelőzhetővé azok súlyosbodása, illetve jobbak az eredményes kezelés esélye is.

Hogyan vehetem észre, hogy a baba nem lát jól?

Először is fontos megjegyezni, hogy a szakemberek szerint csecsemőkorban ritkák a szem- és látásproblémák, hiszen – ahogyan az előbb már szó esett róla – a vizuális képességek fokozatosan alakulnak ki, fejlődnek, amihez időre van szükség. Néha azonban már csecsemőkorban előfordulhatnak látásproblémák.

Figyelmeztető jel lehet, ha az alábbiak valamelyike észlelhető hosszabb ideig vagy rendszeresen:

  • a baba szeme kivörösödik, gyakran csipás, váladékozó
  • fokozott könnyezés áll fenn
  • fényérzékenység figyelhető meg, ennek jeleként a baba a fényforrással ellentétes oldalra fordul, szemét becsukja, hunyorog
  • egyik vagy mindkét szem állandóan egy irányba tekint
  • a pupillán fehér folt vagy a teljes pupilla elfehéredése látszik

A baba életének első két hónapjában még előfordulhat, hogy a szemmozgások nem megfelelően koordináltak, időnként eltérnek a szabályos iránytól, vagy a baba kancsalít. Mindenképpen gyermekszemészeti vizsgálatot indokol azonban, ha egyik vagy mindkét szem állandóan befelé vagy kifelé fordul.

A látásproblémák korai felismerése rendkívül fontos, a fentiekben felsoroltakon kívül azért is, mert a kancsalság akár már csecsemőkorban is kialakulhat, bár három hónaposnál fiatalabb babáknál meglehetősen ritka és az esetek egy részében csak átmeneti jellegű.

Szeretnék pár szót szólni arról is, hogy a szülők gyakran hasonlítgatják babájuk fejlődését más gyerekekéhez, és nem kivétel ez alól a látás sem. Pedig nem kellene, mert bár igaz, hogy a babák látása az életük első hónapjaiban alakul, fejlődik, ennek üteme egyénenként nagyon változó lehet. Egy 8 hetes baba már mutathatja az első jeleit annak, hogy képes a szülő vagy más személy arcára fókuszálni, más babák azonban ennyi idős korukra erre még nem képesek, vagy látásuk egyik tárgyról könnyen a másikra siklik. A fejlődési mérföldkövek csak támpontként szolgálnak, ettől az egyes babák fejlődése bármelyik irányban némileg eltérhet.

A látászavarok okai

Vannak olyan látásproblémák, melyek a baba megszületésekor már fennállnak, ezeket ennek megfelelően veleszületett (kongenitális) oknak nevezzük. Ilyen ok lehet többek között valamilyen genetikai tünet együttes részjelensége, de okozhatja az anya nagyfokú alkoholizmusa által okozott úgynevezett magzati alkohol szindróma, terhességi fertőzések vagy az anya által a várandósság alatt szedett gyógyszerek is.

Ezen kívül csecsemőkori látásproblémához vezethet a koraszülött babáknál kialakuló szemkárosodás (retinopátia), illetve más újszülött- és csecsemőkori szembetegségek vagy az úgynevezett „lusta szem” vagy kancsalság is. A csecsemőkori látásproblémák okai közül kiemelendő a megrázott baba szindróma, melyről az Anyás-Apás oldalon is többször olvashattál már (például itt és itt és itt is). Ennek oka, hogy a baba hirtelen megrázásakor az agy felszínén futó úgynevezett hídvénák könnyen elszakadhatnak, ami agyvérzéshez, agyi működési zavarokhoz és ezen belül akár látásproblémákhoz is vezethet.

A látásproblémák diagnosztika és terápia mindig szakorvos feladata. Vannak azonban olyan „trükkök”, amivel mi, szülők is sokat tehetünk a baba normális látásfejlődéséért

Négy hónapos kor előtt például változtassuk a baba testhelyzetét, hogy mindig más irányba kelljen néznie, ha azt szeretné, hogy a számára érdekes dolgok a látókörébe kerüljenek. A babák ilyentájt kezdenek fókuszálni bizonyos tárgyakra és azokat igyekeznek megragadni, ezzel meg is kezdődik a szem és a kéz közötti koordináció finomodása.

Négy és nyolc hónapos baba számára már olyan közelségbe rakhatjuk a tárgyakat, hogy azokat képes legyen megragadni, megszorítani és hosszabb ideig megtartani. Jó módszer az is, ha megfelelő biztonságos helyet alakítunk ki számára a padlón a játékhoz és felfedezéshez.

Kilenc és tizenkét hónapos kor között már megnevezhetjük a tárgyakat, így a baba lassan elkezdi megtanulni az összefüggést a tárgyak és azok elnevezése között. A vizuális memória fejlesztése céljából elkezdhetünk bújócskát is játszani vele.

Egy- és kétéves gyerekek számára jól fejleszti a tárgyak szemmel történő nyomonkövetését, ha labdagurigatós játékot játszunk vele, illetve különböző alakú és nagyságú labdákat használunk.

Forrás: Medical News Today

Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük