Vendégszerző · 2023.08.24 14:11 · 9 perc

Kaptunk ajándékba bébikompot, merjük-e használni?

A bébikompról volt már szó az Anyás-Apáson. Már anyáink korában népszerű eszköz volt a járni még nem tudó, ám állandó helyet változtatni akaró babák helyben tartására, de azóta sokszor, sok helyen leírták már, hogy miért káros. Mégis időről-időre felbukkan egy segítségkérő poszt vagy levél: használjuk vagy ne használjuk a bébikompot?

Most egy Redditen talált poszt apropóján vesszük elő ismét a témát, és a legfontosabbakat idézzük a korábbi cikkünkből. Ráadásként elárulom, ki az a Kati, aki az „áll, mint Katiban a gyerek” szólásban szerepel. Vagy lehet, hogy nem is ki, hanem mi, és nem Kati, hanem kati? Vagy mégiscsak Kati?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Előbb a Reddit-poszt:

„Sziasztok Mamik! Kaptunk ajándékba egy bébikompot, viszont rengeteg negatívumot olvastam róla. Nem tudom, hogy ez ilyen ősanya kitaláció vagy valóban káros. Kislányom a hónapban lesz 7 hónapos: forgolódik, kúszik, kutyázik és felül egyedül (már elég stabilan ül). Hatalmas a mozgásigénye, az ölünkben feláll és rugózik nagyon. Szóval nem tudom, hogy bele merjem-e rakni a bébikompba, legalább csak addig, amíg főzök vagy pakolászok. Ugyanis kb. sehol nem tudom egyedül hagyni, mert felül és félek, hogy hátra esik. Amúgy ilyenkor általában a babakocsiba vagy etetőszékbe ültetem és viszem magammal mindenhová, de rövid ideig van csak el.Valahol olvastam, hogy kiszedték a bébikomp kerekeit, és úgy volt bent a baba. Mi a véleményetek?”

Szerencsére egyetlen olyan komment sem érkezett a poszthoz, ami a bébikomp használatára bátorította volna az anyukát.

„Semmi szüksége egy kisbabának erre az eszközre. Főleg, ha még nem is mászik. Iszonyú fontos, hogy minél többet másszon. Ha megízleli, hogy milyen odafent álló pozícióban, semmi nem fogja arra motiválni, hogy másszon.”

De akkor miért árulnak egyáltalán bébikompokat?

„Rengeteg forgalomba lévő káros eszköz van, amit annak ellenére árulnak, hogy nem jó a babának. Néhány példa: kenguru, bébikomp, ugrálós hinta… Tudom, nehéz. Én biztonságossá tettem magam mellett a terepet, ha meg olyan volt, egy babakarámmal elkerített részén mozoghatott. Ráláttam, biztonságban volt és tudtam beszélni hozzá. Tettem mellé játékokat, amik lekötik egy ideig.”

Jó tapasztalatai vannak-e annak, aki már kipróbálta a saját gyerekénél?

„Nekünk volt, de soha többet. Igaz, nem sokat használta a gyerekem. Egyszer kiesett belőle, szerencsére nem lett baj. De azokat után többet nem vettem elő. Közben sokat olvastam is utána, és nagyon káros.”

Akkor most következzen egy részlet az Anyás-Apás korábbi cikkéből:

Tévhitek és mítoszok a bébikompokról

A bébikomp biztonságos módszer arra, hogy a babát rövid időre biztonságban tudjuk.

Az igazság az, hogy egy babát bébikompba rakni olyan, mint egy kamaszgyerek feneke alá Ferrarit tolni. A bébikompban a baba viszonylag nagy sebességgel tud helyet változtatni, ugyanakkor magasabbra is kerül benne, így olyan dolgokhoz is hozzá tud férni, melyekhez máskülönben nem. A bébikomp nem alkalmas arra, hogy akár csak néhány percre is magára hagyjuk benne a babát, mivel valójában nem kevesebb, hanem több odafigyelést igényel akkor, amikor a bébikompot használja. A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS adatai szerint a bébikompot használó babák 40 százaléka – azaz minden 10 baba körül négy – szenved el valamikor balesetet bébikompozás közben. Egy walesi égésközpont adatai szerint az égési sérülést szenvedett 6 és 12 hónapos kor közötti babák egynegyedét bébikompban állva érte forrázás vagy égés.

A bébikomp segíti a babát abban, hogy megtanuljon járni.

A valóság az, hogy a bébikomphoz a babának még jóformán ülni vagy állni sem kell tudnia, így belátható, hogy a bébikomp – több fejlődési lépést is átugorva – nem segíti a járástanulást sem. Ennek éppen az ellenkezője igaz, azoknál a gyerekeknél, akiket sokat tesznek bébikompba, gyakori a megkésett mozgásfejlődés. Okos emberek kiszámolták, hogy 24 órányi bébikompozás (ami persze több alkalomból tevődik össze) 3 nappal késlelteti a járás és 4 nappal az állás elsajátítását. És mivel a bébikomp függőleges helyzetben tartja a baba törzsét, nem alakul ki benne a járáshoz elengedhetetlen egyensúlytartás sem.

A bébikomp elősegíti a baba fejlődését.

Az előző pontban már cáfoltam a mozgásfejlődésre gyakorolt kedvező hatásokat, de ezen túlmenően az értelmi fejlődése is lassabb azoknak a babáknak, akik sokat használnak bébikompot. Azt gondolják, hogy ebben annak van szerepe, hogy a természetellenesen hosszú és mesterségesen létrehozott függőleges testhelyzet lassítja az agy természetes fejlődését, ez pedig elengedhetetlen a végtagok összehangolt működéséhez. A bébikompban a baba nem tanul meg olyan alapvető dolgokat sem, mint a távolság és a mélység érzékelése, a benn és kinn, illetve az alatt és felett megkülönböztetése.

A bébikomp erősíti a baba lábait.

A bébikomp megzavarja az egészséges testtartást, és a baba azt szokja meg, hogy a bébikomp által rákényszerített rendellenes térd- és csípőpozícióban tartsa meg a testsúlyát – ami aztán hosszabb távon károsan hat a járásmintázatára. Ennek eredményeként egészen más izmok vannak használatban és más izmok kevésbé terhelve, mint ahogyan arra a normális járáshoz szükség lenne. Végső soron zavart szenved az egyensúlytartás, az izmok és ízületek fejlődése, és maradandó láb- és bokaproblémák alakulhatnak ki.

Nos, elég érvet sorakoztattam fel a bébikompokkal szemben?

A teljes cikket itt olvashatod el.

Áll, mint Katiban a gyerek. Katiban vagy katiban?

A szólás eredeteként sokan azt az alkalmatosságot emlegetik, ami voltaképpen a bébikomp ősének tekinthető: egy kis asztalkaszerű alkalmatosság, lábain kerekekkel vagy anélkül, közepén nyílással, ahová be lehetett állítani a kisgyereket, ezzel egy helyben tartva, míg a felnőttek mással voltak elfoglalva. A népszerű magyarázat szerint a „kati” ennek az alkalmatosságnak a neve, a szólás pedig az „ős” bébikompban álldogáló babára vonatkozik.

Az „úgy áll, mint katiban a gyerek” mondásunk nem tévedés a Kati személynév kis kezdőbetűvel való írása, ugyanis itt köznevesülésről, azaz arról a nyelvi folyamatról van szó, amelynek során a nyelvhasználók egy korábban tulajdonnévként használt főnevet köznévi értelemben kezdenek használni, és ezt írásban is jelölni kezdik. A kati ugyanis ebben az esetben nem egy várandós kismama, hanem a fentiekben már leírt állóka, melyet egyes vidékeken katinak neveztek, talán egy Kati nevű kis pesztra után. A mondást egyébként akkor alkalmazzák, ha azt akarják kifejezni, hogy valaki, vagy valami szilárdan, stabilan áll a helyén. (Forrás: felvidek.ma)

Igen ám, de vannak néprajztudósok, akik megkérdőjelezik a mondás iménti magyarázatát.

Balázs Géza például ezt írja:

Terjed a neten babaoldalakon, okoskodó oldalakon, jópofa oldalakon, de még mérvadónak gondolt helyeken is, hogy a járni tanuló gyerek számára készített alkalmatosság neve volt „kati”, mert „valószínűleg meg is személyesítették az eszközt, amely kvázi bébicsőszként működött, és így lett a neve Kati”. Nos, erre semmilyen nyelvjárási vagy néprajzi adat nincs. A jelzett eszköz: állóka, állószék, járóka. Újabban: bébikomp. A „kati” azonban több adat szerint is sok helyen jelenti a női nemi szervet (pl. Szegedi szótár). A Szamosháti Szótárban pedig ezt változatot találtuk: biztos, mint Katiban a gyerek (tréfás erősítése egy állításnak). Nos ezek alapján sajnos le kell mondani a tetszetős (és eufemisztikus) etimológiáról. A biztos vagy áll, mint Katiban a gyerek egészen konkrétan arra vonatkozik, hogy Kati terhes. Ne higgyünk el mindent az internetes forrásoknak. (Forrás: e-nyelv.hu)

A lényeg azonban nem az, hogy honnan ered a szólás, hanem az, hogy a bébikomp ősi és mai formájában is hátráltatja a fejlődést és veszélyes, ezért tűzre vele!

Forrás: Pediatrics, NHS Shetland

Ezek is érdekelhetnek:

Bébikomp? Jaj, csak azt ne!

Régi gyereknevelési tanácsok, melyeket inkább ne kövess!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük