Anyás-Apás · 2024.06.12 22:15 · 5 perc

Leesett a gyerek! Rossz anya vagyok?

Egy izgő-mozgó babával könnyen megvan a baj. Tipikus veszélyforrás, hogy a szülő nem méri fel, hogy a babája mire képes. El sem tudja képzelni, hogy a baba már képes a hátáról a hasára fordulni vagy fordítva, így könnyen „lefordíthatja” magát az ágyról vagy a pelenkázóról, miközben a szülő magára hagyja, mondván: úgysem tud leesni.

Az alábbiakban egy kisgyerekes anyuka beszámolóját olvashatjátok, utána a az ilyen helyzetek megoldására adok tippeket.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

„Nyugtassatok meg kérlek… Ma hajnalban magam mellé vettem a 6 hónapos kicsimet, és mivel iszonyú meleg volt a hálónkban, Apa időközben átment a nappaliba. Aludtunk már így többször a picivel, semmi gond nem volt. Erre ma hajnalban arra riadok fel, hogy az ágy és a fal közé becsúszott/beesett, ez kb. 25-30 cm széles csak, tehát nem tudott olyan hirtelen irammal lefordulni az ágyról, inkább becsúszott oda. Sírt, felkaptuk, pici horzsolás lett a kezecskéjén a faltól. Kb. 40-50 cm magasról esett.

Reggel azonnal vittük a sürgősségire, ahol vigyorgott mindenkire, ahogy vizsgálta az orvos ő csikizésnek fogta fel, nevetgélt. Mondta a doki, hogy no para, az elmúlt időkben több száz ágyról leesést látott és egyikből sem lett baj, vele is minden rendben. Nem volt se röntgen se semmi, megnyomkodtatta velem a babám különböző testrészeit, lágyrészeket, hogy mutat-e fájdalmat, megnézte a kutacsát, repülőztette picit.

Elsőként: kislányom sokat aludt ma viszonylag (ilyen időben szokott is), de jókedvű volt, aktív mikor ébren volt, nem hányt, minden rendben vele, semmi szokatlant nem csinál. De én mégis nagyon félek hogy valami olyan sérülése lett, ami rejtett, nem jött még elő, stb…

Másodszor: egy rakás csődtömegnek érzem magam, hogy ez megtörténhetett, gyötör a bűntudat, rágondolok és szégyellem magam, hogy ez megtörtént az én picimmel úgy, hogy mellette aludtam.

Biztassatok kérlek, hogy semmi baja nem lesz (tudom, hogy doki is mondta, hogy semmi gond vele de nem tudok megnyugodni).”

Mi az első teendő?

Ha a baba leesett az ágyról, az első és legfontosabb teendő, hogy őrizd meg nyugalmadat. Azonnal mentőt kell hívni, ha az alábbiak bármelyike észlelhető:

  • a baba elveszítette az eszméletét – akár csak rövid időre is;
  • jelentős mértékű vérzés jelentkezik;
  • a baba feje szemmel láthatóan sérült;
  • a baba légzése megváltozik, lelassul vagy bármilyen más módon szokatlanná, kórossá válik;
  • a szem megtekintésekor a pupillák nem egyforma tágasságúak;
  • görcsroham(ok) alakul(nak) ki;
  • a baba hány;
  • a baba vigasztalanul sír, és nem tudjuk megnyugtatni;
  • a baba aluszékonnyá válik, esetleg nem ébreszthető, vagy – éppen ellenkezőleg – izgatottá, irritálttá válik.

Fontos tudni, hogy fej- vagy gerincsérülés gyanújakor a baba mozgatásával tovább tetézhetjük a bajt. Ha a baba olyan helyzetben van, ahol továbbra is fennáll a sérülés veszélye, mindent meg kell tenni a további balesetveszély elhárítására.

Ha a baba hány, óvatosan fordítsuk az oldalára, nehogy a hányadék a légutaiba kerülve fulladást okozzon. Ügyeljünk arra, hogy fordítás közben a gerinc ne csavarodjon meg.

Ha viszont a baba a tudatánál van, és szemmel láthatóan nincs komoly sérülése, akkor teljesen rendben van, ha biztonságba és kellő kényelembe helyezzük, ahonnan a további leesés vagy egyéb baleset lehetősége kizárt.

Figyeljük meg, hogy a baba fején van-e valami sérülés, dudor, pukli, horzsolás, seb, vérömleny stb. Nézzük át a baba egész testét, további sérülések után kutatva.

Ha semmilyen nyilvánvaló sérülés nem látszik, a baba úgy viselkedik, ahogy mindig is szokott, akkor elegendő, ha szorosan megfigyeljük, és akkor hívunk orvost, ha valamilyen új tünet jelentkezik (a baba nyűgössé válik, hány, görcsöl stb., egyebekben lásd a fenti felsorolást). Minden olyan esetben, amikor bizonytalanok vagyunk, mi a teendő, célszerű a biztonságosabb utat választani: inkább lássa az orvos tízszer feleslegesen a gyereket, mint hogy egyszer elnézzünk egy komolyabb sérülést vagy annak következményét!

További fontos információkat korábbi cikkünkben találsz arról, mi a teendő, ha leesett a baba.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük