Anyás-Apás · 2022.01.14 14:53 · 5 perc

Megzavarja-e a menstruációt a vakcina?

A negyedik hullám végére – az ötödik hullám elejére már se szeri, se száma azoknak a mellékhatásoknak és egyéb furcsaságoknak, melyeket mint a vakcina mellékhatásának tulajdonít a netes kommenthuszárok, és közülük is különösen azok, akik a közösségi oldalakra támaszkodnak mint „tudományos” és „megbízható” információforrásra. Mert amit sokan mondanak, abban biztosan lehet valami. Egymillió légy nem tévedhet.

Pedig úgy tűnik, hogy lehet igazsága annak, aki arra panaszkodik, hogy a COVID-19 elleni vakcina megváltoztatta a menstruációját. Ami mindenképpen figyelemre véltó, de a lényeg inkább az: kell-e aggódni miatta? A cikk végére kiderül.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A közösségi oldalakon a hozzászólásokat olvasgatva könnyen támadhat az a benyomása az embernek, hogy a COVID-19 elleni vakcina felelős minden rosszért, ami mostanában történik, legyen az akár a klímakatasztrófa, a gyerek tanító nénijének rossz kedve vagy az, hogy elfogyott a müzli a sarki kisboltban. Nem állítja persze senki, hogy létezik olyan gyógyszer vagy vakcina, aminek ne lenne valamilyen mellékhatása. Persze a homeopátiás szereket kivéve, de hát hatás nélkül nincs mellékhatás sem… A lényeg inkább az, hogy ezek a mellékhatások mennyire gyakoriak és mennyire súlyosak, de azt sem mindegy, hogy örökre velünk maradnak-e, vagy ahogyan jöttek, úgy mennek is. Mint ahogyan a járvány teszi majd, reményeink szerint most már nagyon rövid időn belül.

Visszatérő panasz például, hogy a vakcina beadatása után megváltozik, esetenként szabálytalanná válik az addig óraműpontossággal működő menstruációs ciklus. Erre vonatkozóan semmi biztatót nem lehetett mondani addig, míg nem gyűlt össze elegendő esetszám megbízható következtetések levonásához, nemrégiben azonban megjelentek az első ezzel kapcsolatos elemzés adatai.

Az eredményekről beszámoló amerikai közlemény szerző mindenekelőtt leszögezik, hogy a szakmai irányelvek szerint a menstruáció egészen addig nem minősül kórosan megnyúltnak, amíg nem haladja meg a 8 napot. Régóta ismert ugyanakkor az is, hogy bizonyos tényezők – például stressz – hatására meghosszabbodhat a menstruáció időtartama.

A szerzők arra keresték a választ, hogy a COVID-19 elleni vakcina beadása megváltoztatja-e a menstruáció hosszát. Legfontosabb megállapításuk az volt, hogy a vakcina legfeljebb csak csekély mértékben változtatja meg a menstruációs ciklus hosszát: egy dózis beadása után a ciklus hossza átlagosan 0,64 nappal, két dózis beadása után 0,79 nappal növekedett. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a vakcina nem befolyásolja a vérzéses napok számát. Ám az észlelt enyhe hatás is csak átmenetinek bizonyult, hiszen a menstruáció két cikluson belül visszatér a normális kerékvágásba.

„Eredményeink összességében megerősítik, hogy a vakcinák összességében biztonságosak, hiszen csak enyhe mértékben és csak átmenetileg befolyásolják a menstruációs ciklust”

– írják az Obstetrics and Gynecology című szülészeti-nőgyógyászati szaklapban megjelent cikkükben.

Az Anyás-Apás összes „covidos” cikkét keresed? Ide kattints!

A vizsgálatban 3959 nő vett részt: 2403 oltott és 1556 oltatlan személy. A résztvevők többsége Pfizer-BioNTech (55%), Moderna (35%) vagy Johnson & Johnson/Janssen vakcinát (7%) kapott. A menstruációs ciklusra vonatkozó információkat 2020 októbere és 2021 szeptembere között gyűjtötték, a résztvevők életkora 18 és 45 év között volt. Összesen menstruációs ciklusra vonatkozó adatokat gyűjtöttek: hármat-hármat a COVID-19 elleni vakcina beadása előttről és utánról.

Felvethetnénk, hogy talán a pandémia okozta stressz is szerepet játszhatott a menstruációs ciklus átmeneti megváltozásában. Ám az oltott és nem oltott csoport között a stressz mértékében valószínűleg nem volt lényeges különbség, ezért ez a lehetőség meglehetősen nagy biztonsággal kizárható.

Forrás: Obstetrics and Gynecology

Fotó: iStock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük