Anyás-Apás · 2018.12.12 21:06 · 5 perc

Mi gyerek nélkül is boldogok vagyunk, hidd már el!

Vannak párok, akik tudatosan döntenek úgy, hogy ilyen vagy olyan okból márpedig ők nem szeretnének gyereket. Bár – kövezzen meg ezért mindenki, aki szerint mindenki azt csinál, amit akar – azt gondolom, hogy az emberi lét célja többek között mégis az, hogy gyerekeket hagyunk magunk után örökül ennek a világnak, akik továbbviszik, ami jó és jobbá teszik, ami rossz, mégis próbálom megérteni a tudatos gyermektelenség melletti szempontokat.

Hoztam egy kutatást is, melyben a gyerekek száma és az önzőség mértéke közötti összefüggéseket elemezték.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Van az úgy, hogy egy téma már hetek óta motoszkál a fejemben, aztán rövid időn belül többféle formában is szembejön velem valahol. Na, ilyenkor szoktam azt mondani, hogy a sors azt akarja, hogy erről most írjak.

Ilyen most az a kérdés, miért és milyen szempontok alapján dönt úgy egy pár, akik egyébként egészségileg alkalmasak lennének a gyermekvállalásra, hogy bár együtt, de gyerek nélkül szeretnék leélni az életüket. Először egy videóba futottam bele teljesen véletlenül a youtube-on, melyen egy huszonéves fiatal nő érvel több mint 20 percen keresztül amellett, miért döntött úgy a párjával, hogy nem akarnak gyereket. Bár ő tabutémaként tálalja a kérdést, én nem érzem azt, hogy ez manapság már tabunak számítana – más kérdés, hogy nyilván mindenkinek van valamilyen véleménye egy ilyen érvcunamit hallgatva. A másik egy angol nyelvű cikk volt a témában, melyben egy szintén gyermektelenség mellett döntő pár pontokba szedte, milyen félreértésekkel, félreértelmezésekkel kell szembenézniük, amikor kiderül, hogy nem azért nincs gyerekük, mert nem lehet vagy mert csak később gondolkodnának a családalapításon, hanem mert csak. A harmadik egy tudományos kutatás, melyben összefüggést kerestek bizonyos szülői személyiségjegyek és a gyerekek száma között.

Kezdjük az utóbbival, aztán jövök azokkal a félreértésekkel és sztereotípiákkal, melyeket a gyermektelen pár fontosnak tartott belevenni a listájába.

Az önző embereknek kevesebb gyerekük van, és kevesebbet keresnek

A Journal of Personality and Social Psychology című lapban hozták nyilvánosságra a stockholmi egyetem vizsgálatát mely szerint az önzetlen emberekkel több gyereket vállalnak, és általában többet is keresnek.

„Ez az összefüggés mind az amerikai, mind az európai adatokból egyértelműen leszűrhető – mondja Kimmo Erikssonm a stockholmi egyetem kulturális evolúciós intézetének munkatársa, aki a vizsgálatot vezette. – A nagylelkűség kifizetődik, hiszen az önző embereknek kevesebb gyerekük és kevesebb pénzük van.” (Utóbbi mondatot a vizsgálat címéül és mottójául is választották.) Ez egyébként ellentmond azoknak a korábbi vizsgálatoknak, melyek szerint az önző emberek jobban megfogják maguknak a pénzt, ezért gazdagabbak.

Ezen túlmenően a korábbi pszichológiai és szociológiai kutatások azt is kimutatták, hogy az önzetlenebb emberek boldogabbak, és szerteágazóbb társas kapcsolatokkal rendelkeznek.

Anélkül, hogy különösebben belemennék a kutatás kommentálásába, térjünk át arra a listára, melyet egy tudatosan gyermektelen pár állított össze arról, mit gondolnak döntésükről és környezetük e döntéshez való viszonyáról.

„Nem utáljuk a gyerekeket”

Az alábbi listát egy olyan pár nőtagja, Anne Roderique-Jones állította őket, akik úgy döntöttek, hogy bár tehetnék, mégsem akarnak gyereket vállalni. A 13 éve házas nő azt kéri, hogy ezeket a pontokat mindenki gondolja át, mielőtt meg- és elítélik őket. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy van még idejük meggondolni magukat.

  1. Mindig zavarban vagyok, hogyan válaszoljak a gyereket firtató kérdésekre.
  2. Nem utáljuk a gyerekeket.
  3. Nem vetettük el végérvényesen a gyerekvállalás gondolatát.
  4. Gyerekkel egyszerűen képtelen lennék ennyi mindent csinálni, mint így.
  5. Mi így is család vagyunk.
  6. Nem értem, hogy az emberek miért kérdezgetnek folyton erről.
  7. Nagyon tisztelem a szülőket.
  8. Úgyse tudsz bennünket rábeszélni, ezért inkább bele se kezdj.
  9. Nem arról van szó, hogy vagyunk mi, a gyermektelenek és ti, a gyermekesek.
  10. A mi életünk sem tökéletes.
  11. Boldogok vagyunk.

Forrás: Journal of Personality and Social Psychology

#gyermektelenség

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük