Dudásné Szerafi Anita · 2024.08.20 13:54 · 7 perc

Mindfulness a családban – Mit csináljunk a szabadban?

A természet, az örök átalakulás, a változás művészete. Arra emlékeztet minket, hogy mindennek megvan a maga ideje, a megújulásnak, az aktivitásnak, nyugalomnak és a pihenésnek. Keressük meg a gyerekekkel minden évszaknak a maga szépségét és különlegességét.

A hálát, ilyenkor is gyakorolhatjuk, hiszen ha megtanuljuk megbecsülni azt amit a természet ad, és áldásként tekintünk rá és szépségeire, erőt meríthetünk a hála érzéséből a nehezebb időszakokban is. Ilyenkor tényleg annak örülünk ami már amúgy is körülvesz, nem folyton valami másra vagy jobbra vágyunk.
Szeretem a gyerekeimnek is felhívni a figyelmét a természet apró csodáira. Miért hasznosak a rovarok? Miért művészek a pókok? Milyen szorgalmasak a méhek? Miért kell rájuk vigyázni?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Mindfulness a természetben

  • Az időjárás
    Mielőtt nekivágtok a nagy kalandnak, vegyétek szemügyre milyen az égbolt. Felhős vagy napos? Fúj-e a szél? Erős ez a szél? Milyen érzés amikor arcomadat érinti a lágy szellő?
  • Séta a szabadban
    Menjetek el együtt sétálni és csakis abból a célból, hogy megfigyeljétek a környezetet a séta folyamán. Mondjátok ki hangosan, rá csodálkozva miket találtatok, mit láttok, milyen a külleme, mit hallotok, szagoljátok meg, ehető-e? Ne terelje el semmi a figyelmeteket, ez nem a fotózkodás ideje.
  • Számolgatós
    Séta közben számoljátok meg, hányféle virágot, bogarat vagy madarat tudtok beazonosítani.
  • Elő a nagyítóval!
    Szinte minden gyerek imád a nagyítóval játszani. Fedezzétek fel a kisebb élőlényeket, természeti csodákat, leveleket.
  • Mélyüljetek el közösen
    Emlékszel még amikor órákig képes voltál gyerekként a négylevelű lóheréket kutatnia a zöldellő fűben? Oszd meg ezeket a szép emlékeket és keresgéljetek együtt.
  • Kik élnek a kövek alatt?
    Talán nem veri ki a biztosítékot senkinél, ha arra biztatlak, emeljetek fel egy kődarabot óvatosan és kukkantsatok be alá, de csak rövid ideig. Nézzétek meg, mennyire másabb élőlények élnek itt elrejtve, mint a vízen és levegőben. Majd óvatosan helyezzétek vissza.
  • Kavicson járás
    Vízpart közelében a kavicson járás is segíti az érzékelésre való koncentrálást. Próbáljátok ki!
  • Fogd meg a tücsköt!
    Nincs annál szórakoztatóbb amikor hirtelen felugrik egy tücsök és megkísérlik elkapni a gyerkőcök. Közben nagyokat kacagnak és ugrándoznak.
  • Szeretetteljes gondoskodás
    Tegyetek ki itatókat és etetőket, figyeljétek meg mikor, milyen és melyik napszakban érkeznek az állatok. Menjetek el egy közeli állatmenhelyre ahol van mód kutyasétáltatásra.
  • Természeti alkotások
    A kő tornyok építésének divatja ma már lejárt, főleg, hogy igazából nagyobb kárt teszünk ezzel az élővilágban mint gondolnánk. Helyette rajzoljatok mandalákat, ábrákat a földre egy bottal, hagyjátok ott, hogy mások is megcsodálhassák.
  • Gyűjtsetek virágot, és préseljétek le
    Előkészülhettek a borúsabb időre, amikor majd jól jön elővenni a vaskos könyvek lapjai közül a préselt leveleket. Különböző vicces kompozíciókat alkothattok akár laminálva is, vagy ajándékképeket is készíthettek velük.
  • Nézz fel!
    Az égbolt figyelése, a vonuló felhők megcsodálása már önmagában megnyugtató. Feküdjetek hanyatt a szabadban és figyeljétek meg a felhőket, a fák lombkoronáját, ahogy ringatóznak a szélben. Mi a gyerekekkel a repülők kondenzcsíkjait is meg szoktuk figyelni, meg is számolhatjátok, hányat láttok belőle.
  • Piszkoljátok össze a kezetek!
    Kertészkedjetek közösen, enged meg, hogy a gyerekek is segíthessenek a maguk módján. Legyen kis kapa, műanyag gereblye, lapát a kezükben. Ültessetek egy fát egy fontos emlék kapcsán, vagy zöldségeket, fűszernövényeket, igazából bármit. Nézzétek meg hétről-hétre hogyan fejlődik a növény. Enged őket sarazni vagy homokozni, ami több órás elfoglaltságot is jelenthet a gyerekeknek.
  • Alvás a szabadban
    Ha van rá mód, menjetek sátorozni egyik nyaralásotok alkalmával vagy állítsatok fel a kertetek végében és aludjatok a szabadban.
  • Csillaghullás, szentjánosbogarak rajzása
    Az éjszakai természet megfigyelése gyermekkorom egyik legszebb emlékeihez tartozik. Ezért meleg szívvel ajánlom, hogy beavassátok a gyerekeket is ezekbe a csodálatos és felejthetetlen élményekbe. Érdemes időben tájékozódni, hogy hol találhatóak azok a helyek ahol a lehető legjobban megfigyelhetőek a szentjánosbogarak és a csillaghullás.
  • Nap, hold, csillagok
    Nézzétek együtt, ahogy felkel a nap vagy lenyugszik. Ez a fantasztikus látvány, csodálatot, és hálát ébreszt az ember szívében. Nézzétek meg annyiszor ahányszor lehetséges. A hold fázisai is egy nagyon izgalmas jelenség a gyerekek számára. Vegyétek szemügyre és beszéljetek, olvassatok róla akár hétről-hétre. A sarkcsillag is többnyire jól látszik, akár rögtönzött történeteket is kitalálhatsz hozzá, vagy beszélhettek a csillagképekről is.

Bemutatkozás:
Dudásné Szerafi Anita vagyok, két kisfiú édesanyja, Szociálpedagógus, Mindfulness Coach, Breathwork Teacher, Mindfulness tanárjelölt. Főállásban Óvodai és Iskolai Szociális Segítőként tevékenykedem.
Az egész életutamat átszőtték a segítő szakma különböző formái, hiszen ez több mint 15 éve a hivatásom. Szívügyem a nők, szülők és gyermekek testi-lelki-szellemi jólétének a támogatása mindfulness eszköztárral. Angliában és Görögországban is szereztem nemzetközi tapasztalatokat, a szociális
és egészségügy különböző területein.
A mindfulness – jelentudatosság azoknak szól, akik szeretnék végre nyugodtan, aggodalmaskodás nélkül átaludni az éjszakákat, abbahagyni az önmarcangolást, nem kiakadni apróságokon, vágynak a pozitív gondolkodásra vagy megunták már a jövőtől való szorongást.
Ahhoz, hogy erről minél többet megtudj és megtapasztalj, keress bizalommal!
Weboldal

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ezek is érdekelhetnek:

Mindfulness, tudatos jelenlét – Így találjunk vissza önmagunkhoz

A tudatos kommunikáció 4 kapuja

Tudatos kommunikáció – az értő figyelem ereje



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük