Anyás-Apás · 2019.04.22 10:25 · 3 perc

Nem tilos a védőoltás a szoptatás alatt sem

Sokszor felmerül a kérdés azzal kapcsolatban, mit lehet és mit nem a szoptatás alatt. A kérdés jogos, hiszen az anyatejjel nemcsak csupa jó dolog kerülhet át a baba szervezetébe. Gyakori aggodalom például, hogy a szoptató anya is beadathatja-e a magának a védőoltásokat.

A Breasfeeding Medicine című lapban most megjelent cikk szerzői megnyugtató válasszal szolgálnak a kérdésre.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A szerzők az összes, széles körben elérhető vakcinát bevonták a vizsgálatba, beleértve azokat is, melyek inaktivált, illetve amelyek élő, legyengített kórokozókat tartalmaznak − ezeket éri ugyanis leggyakrabban az a vád, hogy károsíthatják a csecsemőt vagy megzavarhatják a gyermek immunválaszát a kisgyermekkorban adott védőoltásokra.

Bebizonyosodott, hogy egyik rutin védőoltás (MMR, Di-Per-TE, influenza, bárányhimlő, HPV stb.) sem ellenjavallt a szoptatás alatt sem.

Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a nem rutin védőoltások (például az egzotikus vidékekre utazás előtt javasolt vakcinák) némelyike esetében körültekintés szükséges. Kiemelik például, hogy sárgaláz elleni védőoltást ne kapjon olyan nő, aki 9 hónaposnál fiatalabb babát szoptat, hacsak nem létfontosságú az anya számára a vakcina által nyújtott védelem. Himlő elleni védőoltás nem adható a szoptatás alatt, és az adenovírus 4-es és 7-es típusát tartalmazó vakcina sem ajánlott.

A cikkhez fűzött szerkesztősége kommentárjában dr. Arthur I. Eidelman, azt írja, hogy nemcsak hogy ártalmasak a rutin védőoltások a szoptatás alatt, ha nem előnyösek mind az anya, mint a baba számára. Például az anya szervezetében a vakcina hatására képződött ellenanyagok az anyatejjel átjutnak a csecsemőbe és erősítik a baba immunválaszát. Arra is figyelmeztet, hogy a szoptató anyákat sem szabad kihagyni a kanyarójárványok megfékezésére indított sűrűségű védőoltási kampányokból sem – nagyon aktuális téma, hiszen ilyet határozott el például a New York-i tisztiorvosi hivatal, miután az amerikai nagyvárosban is járványos méreteket öltött a kanyarós esetek száma.

Forrás: Breastfeeding Medicine

#szoptatás #védőoltás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük