Anyás-Apás · 2022.12.15 04:00 · 6 perc

Némán lopakodó autók – a modern közlekedés veszélyei a gyerekeinkre

A mostani cikk témáját a ma hajnali kutyasétáltatós séta élménye adta. Igen, tudom, hogy az elektromos autók csendben, szinte hang nélkül járnak, mégis meglepődtem, amikor két csendes kis budai utca kereszteződésében egyszer csak a semmiből felbukkant egy, ráadásul gyorsan, minden lassítás nélkül.

Erről jutott eszembe, hogy vajon a gyerekeink hogyan szoknak hozzá, hogy nem elég a közeledő motorzajra figyelni, ha el akarják kezdeni a balesetet (a zenével „bedugott” fülekről nem is beszélve). Egy felmérés szerint nehezen. Nagyon nehezen. A szülők pedig aggódnak. De mit tehetnek ezen kívül?


Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint 10-ből több mint 8 szülőt aggasztanak a modern közlekedésben rejlő veszélyek. Ezek közé tartozik, hogy gyermekeik nem hallják meg a közeledő elektromos járművek hangját, fejhallgatót viselnek forgalmas utak mellett, és gyaloglás közben kütyüket használnak.

Az 1200, 6 és 17 év közötti gyermekek és szüleik körében végzett felmérés szerint a felnőttek 37 százaléka úgy véli, hogy gyermekei kevésbé körültekintően közlekednek, amikor a barátaikkal jönnek-mennek, 28 százalékuk pedig attól tart, hogy gyermekei egyáltalán nem veszik figyelembe a közlekedésbiztonsági szabályokat. A TikTok-videók nézése, a mobiltelefonon való játék és a közösségi médián való jelenlét szintén azon tevékenységek közé tartozik, mely a szülők szerint elvonja a gyermekeik figyelmét az autóút közelében vagy az úttesten való átkeléskor.

A szülői taktikák között említették, hogy e problémák ellensúlyozására a gyermekekkel közösen járják be a szokásos útvonalakat, melynek során átveszik a gyerekekkel a közlekedési szabályokat (ezt a módszert a válaszadók 38 százaléka alkalmazta), a közlekedésbiztonságról beszélgetnek a séták során (37 százalék), illetve arra buzdítják a gyerekeket, hogy közlekedésbiztonsági videókat is megnézzenek meg az interneten (29 százalék). Mások figyelmeztetik gyermekeiket, hogy útközben ne hallgassanak zenét (40 százalék), világos ruházatot adnak rájuk (30 százalék) és ellenőrzik, kikkel járkál együtt a gyerekük (26 százalék).

Aztán vannak rafináltabb módszerek is, hiszen 32 százalékuk bevallotta, hogy bizony előfordult már, hogy lámpaoszlopok mögé bújt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy csemetéje mindkét irányba körülnéz-e, mielőtt lelép a járdásról, 26 százalék pedig titokban követte őket az iskolába.

Egy közlekedésbiztonsági szakértő ezt mondja a csendesen suhanó elektromos autók okozta veszélyekről:

„Az elektromos járművek és az alternatív üzemanyaggal működő járművek nagyszerűek a bolygó számára, és csökkentik a szennyezést városainkban. De jellemzően csendesebbek és gyorsabban gyorsulnak, ezért fontos, hogy a gyerekek ráhangolódjanak a modern közlekedésbiztonsági veszélyekre. Tudniuk kell, hogy csak azért, mert nem hallanak egy autót, még nem jelenti azt, hogy nincs is a közelben.”

A már említett felmérésben a gyerekeket is megkérdezték: 27 százaléka nem tudta, hogy az elektromos járművek csendesebbek, mint a hagyományos üzemanyaggal működő járművek, 30 százalékuk pedig nem gondolta, hogy egy elektromos autó gyorsabban tud gyorsulni, mint egy benzines vagy dízel autó. Az is kiderült, hogy a 9 és 11 év közötti gyerekeknek csak 68 százaléka néz mindkét irányba, mielőtt átkel az úton, és 43 százalékuk elismerte, hogy kevésbé figyel a közlekedési szabályok betartására, amikor a barátaival van. Több mint egyharmaduk (34 százalék) elismerte, hogy kelt át már úgy az úttesten, hogy nem várta meg a zöld jelzést, 36 százalékuk sétált már az úttesten a járda helyett, 28 százalékuk pedig körültekintés nélkül lépett le a járdáról. Még aggasztóbb, hogy 26 százalékuk szaladt már úgy közeledő autó előtt a másik oldalra, hogy csak remélhette, hogy épségben átér.

A te gyereked mit válaszolna egy ilyen felmérésre?

  • Szerinted az elektromos autók hangja is ugyanolyan, mint a hagyományos benzines járműveké?
  • Szerinted melyik gyorsul jobban: a benzines vagy az elektromos autó?
  • Melyik irányba kell nézni, mielőtt lelépünk a járdásról?
  • Mikor figyelsz jobban a közlekedési szabályok betartására: amikor egyedül vagy amikor a barátaid társaságában vagy?
  • Előfordult-e már veled, hogy anélkül léptél le a járdáról, hogy előtte körülnéztél volna?
  • Előfordult-e már veled, hogy a piros jelzés ellenére mentél át az úttesten?
  • Előfordult-e már veled, hogy inkább az úttesten gyalogoltál, noha járda is volt a közelben?
  • Előfordult-e már veled, hogy átszaladtál egy közeledő autó előtt abban reménykedve, hogy még átjutsz, mielőtt az autó odaér?

Forrás: ZenAuto

Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Várandós kismama halt meg egy közlekedési balesetben…

Vagy közlekedsz, vagy telefonálsz, édes lányom/fiam!

Nem akarom, hogy újabb gyermek halála nyomja a lelkemet

A gyerekek álljanak a buszon vagy az idősek?

Ismeri-e a KRESZ a családos parkoló fogalmát?

Pofonegyszerű tipp, amivel megmentheted a gyereked életét

Az úttesten ne menjünk át helyettük?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük