Nyers tej: a tehénből egyenesen a gyerek bögréjébe?
Manapság reneszánszát éli minden, ami természetes, ami pontosan olyan, ahogyan a jóisten megteremtette. Így aztán ismét divatba jött a tej is abban a formában, ahogyan dédanyáink itták, az az egyenesen a tehénből vagy a kecskéből a bögrébe. Nyers tej az, amit nem pasztörizáltak (vagy pasztőröztek? erre a végén még kitérek), illetve nem homogenizáltak.
De biztonságos ez?
Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!
Hogy rövidre zárjam a választ, a nyers tej fogyasztása nem biztonságos. Elsősorban azért, mert veszélyes baktériumokat és más kórokozókat tartalmazhat. A veszélyes baktériumok közül leggyakoribb a szalmonella, a kólibaktérium és a lisztéria.
A pasztőrözés vagy pasztörizálás olyan élelmiszertechnikai módszer, amely elsősorban a folyadék 60–90°C-ra történő hirtelen, rövid idejű felmelegítésével, és azt követően gyors lehűtéssel csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok tartalmát. A folyadékokban található mikroorganizmusok elpusztítására fejlesztette ki Louis Pasteur és Claude Bernard.
A nyers tej vagy az ebből készült tejtermékek bárkinél megbetegedést okozhatnak, legyen az tejszín, sajt, joghurt, fagylalt, fagyasztott joghurt vagy puding. Különösen veszélyeztetettek a nyers tejben lévő kórokozók okozta fertőzések iránta gyermekek, a várandós anyák, a gyenge immunrendszerű személyek és az idősek.
Milyen tünetek esetén gondoljunk arra, hogy az elfogyasztott nyers tejben kórokozók lehettek?
– hasmenés
– hasi görcsök
– hányinger és hányás
Influenzaszerű tünetek, azaz láz, fejfájás és izomfájdalmak
Bár az egészséges szervezet általában viszonylag könnyen legyőzi ezeket a fertőzéseket, másoknál idült betegségbe vagy súlyos formába mehet át, extrém esetben halált is okozhat.
Mikor forduljunk orvoshoz?
– Ha nyers tej vagy ebből készült tejtermékek fogyasztása után bármelyik családtagnál tünetek jelentkeznek.
– Ha a család valamelyik várandós tagja nyers tejet ivott vagy ebből készült tejterméket vagy más ételt fogyasztott. A várandósoknál különösen veszélyes a lisztéria okozta fertőzés, ami vetéléshez, magzati elhaláshoz, illetve újszülöttkori halálozáshoz vezethet.
Tippek a tejben lévő kórokozók okozta fertőzések elkerülésére:
Csak pasztörizált tejet fogyasszunk.
Csak pasztörizált tejből készült tejtermékeket vagy egyéb teljes ételeket együnk. Azt, hogy az adott tejet hőkezelték-e, a csomagolásán lévő címke jelzi.
A pasztörizált tejet és tejtermékeket is hűtőszekrényben tartsuk. Ügyeljünk arra, hogy a vásárlás és az otthoni hűtőszekrénybe érkezés között a hűtési lánc minél rövidebb ideig szakadjon meg, azaz minél előbb hűtőbe tegyük a hazavitt tejet.
Ne fogyasszunk lejárt szavatosságú tejet vagy tejterméket, ezeket dobjuk ki.
Tények a pasztörizálásról
Pusztán a pasztörizálástól a tejnek nem lesz laktózintoleranciát vagy allergiás reakciót kiváltó hatása.
A pasztörizálás nem csökkenti a tej vagy tejtermék tápértékét.
Pasztörizálással elpusztíthatók a káros és veszélyes baktériumok.
Pasztörizálásal fertőzések előzhetők meg, mely életeket menthet.
És a végére egy kis nyelvészkedés: pasztőrözés vagy pasztörizálás?
A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárában csak a pasztőröz ~ pasztörizál szópárt találjuk meg. Eszerint a két szót nemzetközi minták alapján, elsősorban a német pasteurisieren nyomán alkották. Először – az 1800-as évek végén – a hosszabb, pasztörizál alak honosodott meg. Később, valószínűleg szándékos magyarosítási szándékkal alkották meg a rövidebb, pasztőröz alakot. Az -izál végződést ugyanis elsősorban idegen eredetű igék magyarítására használjuk, de pont ennek köszönhetően az -izál végű szavakon érződik az idegenség. A -z képző ezzel szemben mindenféle főnévhez kapcsolódhat.
A pasztörizál, pasztőröz szó töve valójában főnév, Luis Pasteur [lui pasztőr] (1822–1895) francia tudós neve. (Forrás)
Forrás: AAP
#tej #pasztőrözés #pasztörizálás #listeria #lisztéria
Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó
radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró
Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!