Anyás-Apás · 2022.11.19 04:00 · 6 perc

Okostelefonnal a kézben szoptatni? Lehetséges? Biztonságos?

Az okostelefon és az arra kifejlesztett alkalmazások át- meg átszövik az életünket, gondoljunk csak a fertilitási appokra, a menstruációs naptárakra vagy a „digitális pórázra”, mellyel a nap minden percében nyomon követhetjük, merre jár éppen a gyermekünk. Bizonyára senki nem lepődik meg azon, hogy máris számos olyan applikáció létezik, mely a szoptatást hivatott megkönnyíteni – több-kevesebb sikerrel és pontossággal.

Az Orvostovábbképző Szemle egyik cikke alapján nézzünk körül, mi újság a szoptatási appok területén.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az Anyás-Apás olvasóinak bizonyára nem kell különösebben megindokolni a szoptatás, az anyatejes táplálás előnyeit. Mégis bőven van tennivaló ezen a téren, hiszen bár Európában – számokban – Magyarország kiemelkedik az Egészségügyi Világszervezet csecsemőkori táplálási ajánlását tekintve, de az utóbbi években tapasztalt csökkenő tendencia és az igen súlyos térségi egyenlőtlenségek szakértők szerint beavatkozásokat sürgetnek.

Számos egészségi előnnyel jár, ha egy gyermeket legalább élete első hat hónapjában anyatejjel táplálnak, akár a teljes életére megalapozhatja egészségét. De az anya egészsége szempontjából is pozitív hatású a szoptatás. Féléves korára ennek ellenére csupán a gyermekek jóval kevesebb, mint a fele kap anyatejet Magyarországon. Egy, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodó tanulmány (védőnői jelentések alapján) a csecsemők kizárólagos szoptatásának és női tejes táplálásának 1997 és 2019 közötti magyarországi mutatóit elemezte. Ebben egyrészt a születéstől 6 hónapos korig kizárólag szoptatott/női tejjel táplált csecsemők országos arányát is feldolgozták. Változó tendenciát és súlyos területi eltéréseket találtak. A 6 hónapos korig szoptatott/női tejjel táplált gyermekek aránya 1997-től 2007-ig jelentősen nőtt, majd egyre alacsonyabbá vált. A legfrissebb vizsgálati eredmények szerint Magyarországon a születés utáni első 6 hónapban a csecsemőknek csak kevesebb mint 35%-át (34,4%) szoptatták/táplálták kizárólag női tejjel 2019-ben. De nem nagyon különböznek ettől a nemzetközi adatok sem.

A helyzet megoldására többféle megoldás született, ezek egyike a szoptatás során felmerülő problémák segítésére a valid, szoptatást támogató applikációk használata. Sajnos az applikációkkal ebben az esetben is ugyanaz a probléma, mint a többi egészségügyi témájú okostelefonos alkalmazásokkal: a döntő többségük rossz. Egy 2020-as vizsgálat az Ausztráliában elérhető és a gyermek táplálását támogató alkalmazások szakmai minőségét dolgozta fel és közölte eredményeit a JMIR Mhealth and Uhealth című szaklapban. Eszerint a vizsgált 47 alkalmazás kétharmada orvosszakmai szempontból rossz minőségű volt. Egy korábbi kínai közlemény is hasonló eredményre jutott.

De baj van (és ez is régi, nem javuló gond) az alkalmazásokat felhasználókkal is. A című orvosi szaklapban megjelent közlemény a Baby Connect szoptatást támogató alkalmazást elemezve azt igazolta, hogy a használóknak csak a 38 százaléka adott meg adatokat az alkalmazásban a szoptatásról egészében vagy közel egészében (az adatok ahhoz kellenek, hogy az app be tudja tölteni szerepét, vagyis a használó az adatok kapcsán láthat a szoptatásáról adatokat). Vagyis csak az appot használók 38 százaléka alkalmazta azt jól és hosszabb távon kitartóan. Ezek a nők inkább házasok, magasabb iskolai végzettségűek voltak, és legalább 6 hónapon át terveztek szoptatni.

Nézzünk néhány szoptatási appot!

A Baby Connect alkalmazás ingyenes, iOS és android telefonra is letölthető (https://www.babyconnect.com). A szoptatással (és hozzátáplálással) kapcsolatos adatokat és a gyermek súlyának és egyéb élettani eredményeinek napról napra való megadásával eszméletlen jó grafikonokat láthat az anya és oszthat meg szakemberrel is akár. Angol nyelven működik, de megtanulható.

A spanyol fejlesztésű LactApp alkalmazás sincs magyarul (angolul igen) (https://lactapp.com). Ez is ingyenes (android és iOS verziók) és az UNICEF által legjobbnak minősített alkalmazás a szoptatás támogatásában. Tanácsok is elérhetők a szoptatással kapcsolatosan, és létezik egy orvosoknak szóló és hasonlóan ingyenes változata is. Minél több megfigyelést, adatot visz be az anya a szoptatással kapcsolatosan, annál több adatot is vissza tud nyerni (pl. a gyermek székletének megfigyeléséből). Rengeteg kérdésre van válasz az alkalmazásban (sajnos csak angolul a spanyol mellett), de ha valaki nem beszéli a nyelvet, több funkciója ennek is elsajátítható kis magyarázattal. Az anya a melleinek szoptatás utáni állapotát is követni tudja az alkalmazásban.

A Családhálónak nevezett hazai alkalmazás (https://csaladhalo.hu/app/) nem szakmai, de érdemes megemlíteni. Magyarország összes pelenkázó- és szoptatóhelyiségét jelzi a tartózkodási helyhez képest: jelzi a helyiségek nyitvatartását is és azt, hogy akadálymentesített-e, milyen eszközök találhatók benne. Sok esetben még fénykép is fel van töltve a helyiségről, amit a felhasználók is pótolhatnak, ha épp nincs ilyen.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle

Fotó: Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek:

Nem te figyeled meg a gyereket, hanem a Nagy Testvér

Jó helyen vannak a gyerekeink a közösségi médiában?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük