Anyás-Apás · 2021.09.28 10:26 · 7 perc

Szexuális mítoszaink 1.

A szexuális élet és a szexuális egészségég talán az egyik olyan terület, amivel kapcsolatban a legtöbb tévhit, mítosz, félreértés és téves információ kering az emberek fejében. Különösen bizonytalan és ingoványos terep, megbélyegzettség és tabu terepe a nemi úton terjedő betegségek kérdése, így aztán még a nyílt, őszinte kommunikáció sem jut szerephez a mítoszok eloszlatásában.

Most nyolc gyakori mítoszról rántja le a leplet az Anyás-Apás. Először négyről, majd a következő cikkben a maradék négyről. Nem mintha csak ennyi tévhit keringene a nemi betegségekről, de a többi temérdek mítoszt talán majd egyszer később vesszük sorra.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A nemi úton terjedő betegek száma világszerte emelkedik, így az érintettek számának növekedésével azt várnánk, hogy lassan oszlik a nemi betegségeket övező stigma és előítélet. A valóság azonban rácáfol erre a feltételezésre, hiszen a felmérések alapján úgy tűnik, hogy egyre kevésbé merünk beszélni szexuális egészségünkről, illetve feltenni erre vonatkozó kérdéseinket az orvosoknak. A tabu, az elhallgatás pedig mindig is a téves információk, félretájékoztatás és mítoszok melegágya volt. Logikus lépésnek tűnik, hogy az interneten keressünk válaszokat azokra kérdésekre, melyeket nem merünk vagy szégyellünk feltenni egészségügyi szakembernek. A szomorú valóság azonban az, hogy nagyon vegyes a szakmai színvonala azoknak a forrásoknak és információknak, melyeket a neten találunk. (Arra vonatkozóan, hogyan tudod magad is eldönteni, hogy egy weboldal által kínált információk szakmailag megbízhatóak, hitelesek-e, ide kattintva találhatsz egy kis „mankót. Azt is elárulom rögtön, hogy az Anyás-Apás oldal megfelel ezeknek a kritériumoknak, ezért kiérdemelte a „Hiteles egészségügyi weboldal” minősítést.)

A korrekt, megbízható információk képezik a megalapozott döntések alapját, ezért vegyünk most sorra néhány elterjedt mítoszt a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatosan.

1. Fogamzásgátló tabletta szedése mellett nem kaphatok el nemi úton terjedő fertőzést.

Ez alapjaiban nem igaz, a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták semmilyen védelmet nem jelentenek a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Ezeket a tablettákat arra fejlesztették ki, hogy a hormonszintek megfelelő irányú módosításával védelmet nyújtsanak a nem kívánt terhességgel szemben. A félreértést az okozhatja, hogy ha az óvszer (kondom) használata valóban jelentősen csökkenti a nemi betegség továbbadásának kockázatát amellett, hogy akadályozza a terhesség létrejöttét is. Az óvszer azonban merőben más hatás mechanizmus révén fejti ki hatását: egyszerű mechanikai akadályként szolgál a hímivarsejtek bejutásával szemben.

És nemcsak a fogamzásgátló tablettáról mondhatjuk el, hogy a nemi úton terjedő betegségek elkerülésében hatástalan, hanem más fogamzásgátló módszerekről, például a tapaszokról, hüvelygyűrűkről és spirálokról is.

2. A megszakított közösülés esetén nem jöhet létre nem kívánt terhesség, és védelmet jelent a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben is.

Az úgynevezett megszakításos módszer azt jelenti, hogy a férfi még az ondó kilövellése előtt kihúzza a péniszt a nő hüvelyéből. Kétségtelen, hogy ezzel a módszerrel csökken a terhesség létrejöttének esélye, de biztos védelmet nem jelent.

A másik rossz hír azoknak, akik ily módon szeretnének két legyet üti egy csapásra, és a terhességet és a nemi betegséget is kivédeni, hogy a megszakított közösülés nem alkalmas a nemi úton terjedő fertőzések elkerülésére sem, ugyanúgy fennáll a nemi herpesz, gonorrhoea vagy klamídia- és egyéb fertőzések kockázata.

3. Dupla óvszerrel dupla védelem érhető el.

Bár logikus következtetésnek tűnik, hogy két óvszer kétszer akkora biztonságot jelent, mint egy, ez is csak egy mítosz. Sőt valójában még akár nagyobb kockázatot is jelenthet, mert a két egymásra húzott óvszer egymáshoz súrlódása nyomán nagyobb az esélye annak, hogy egyik vagy mindkét gumi óvszer kiszakad. A nem kívánt terhességek jelentős része pedig köztudottan éppen az óvszer szakadása, sérülése következtében jön létre.

4. A nemi úton terjedő fertőzéseket a WC-ülőkék is terjeszthetik.

Talán ez az a mítosz, ami a leginkább tartja magát már hosszú idő óta, bár már számtalan próbálkozás történt a szakemberek részéről e mítosz eloszlatására. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a nemi betegségek leginkább védekezés nélküli hüvelyi, anális vagy orális szex kapcsán, illetve a nemi szervek érintkezése vagy szexuális játékok és egyéb kéjfokozó eszközök útján terjednek. A nemi úton terjedő fertőzések kórokozói (baktériumok és vírusok) általában érzékeny mikroorganizmusok, melyek az emberi szervezetből kikerülve időn belül beszáradnak, elpusztulnak, például a WC-ülőkék felszínén is.

Hamarosan jövök a következő négy mítosz cáfolatával is.

Forrás: Medical News Today

Fotó: Adobe Stock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Nem elég a felvilágosítás, óvszert is adj a gyereknek!

Nem a szüzesség adja a nők értékét!

Súlyos anyai örökség: a veleszületett szifilisz

Tiltott érintések – te beszélsz róla a gyerekeddel?

Védekeztünk, mégis teherbe estem, abortuszt akarok!

Maszturbálni és orrot túrni csak otthon illik!

HPV: nem csak lányok és nem csak méhnyakrák

Segítség, nem tudok szexről beszélni a gyerekeimmel!

Nem vagyunk-e szexmunkásnők mindannyian? Én is, te is, a tinilányod is?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük