Újévi találós kérdés: mi a leggyakoribb újévi fogadalom?
Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom a fogyókúra, hisz sokan gyarapodnak néhány plusz kilóval az ünnepek alatt, vagy épp halogatják a már korábban felszedett kilók leadását januárig. A legtöbb ilyen fogadalom azonban hamar kudarcba fullad.
Felmérések szerint az újévi fogadalmak mintegy 80-90 százaléka bukik el rögtön a következő hónapban. Nincs ez másként a fogyókúrával sem: a legtöbben nagy lendülettel belekezdenek, de néhány hét után abba is hagyják. A szakértő szerint ennek a legfőbb oka, hogy gyakran irreális elvárásokkal indulunk és nincs pontosan meghatározott célunk.
Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!
„Sokan esnek abba a hibába, hogy drasztikus módszerekkel és túl gyorsan szeretnének megszabadulni túl sok súlyfeleslegtől. Ez azért hiba, mert a fogyás akkor lesz sikeres, ha tartós és kiegyensúlyozott módon történik. Az elején még magas a motiváció, később azonban a mindennapok ritmusa és a stressz mellett már nehezebben tartjuk magunkat az elhatározáshoz, végül pedig visszatérünk a régi szokásainkhoz. Fontos szem előtt tartani, hogy a fogyás ideális mértéke fél-másfél kiló hetente, természetesen ez nagyban függ a túlsúly mértékétől is”
– magyarázta Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője.
A szakember szerint a fogyókúra sikere több összetevőn múlik, de a legfontosabb, hogy tervezetten vágjunk bele a programba és ne felkészületlenül kezdjünk neki.
Kulcsfontosságú a tervezés
A táplálkozási szakértő szerint nagyon fontos, hogy egy megfelelő étrendet tervezzünk meg, amelyhez éhezés nélkül tudjuk tartani magunkat. A hagyományos csirke-rizs kombináción túl számos olyan ízt, alapanyagot, fűszert beilleszthetünk a diétánkba, amely ízletes és változatos fogásokkal segít abban, hogy éhezés nélkül fogyjunk és ne unjunk rá.
„Először is fel kell készülnünk azokra a helyzetekre, amelyek jellemzőek az életmódunkra. Tudnunk kell, mit eszünk a munkahelyünkön, mit eszünk nassolás helyett vagy a tévé előtt. Ki kell zárnunk azokat a helyzeteket, amikor gyorsan bekapunk egy-egy falatot vagy megesszük, amit a kisgyermekünk hagyott, esetleg az ünnepekről maradt finomságok maradékát csipegetjük”
– fejtette ki Ötvös Edina.
„Az étrend kulcsfontosságú a fogyókúrában. Nagyon fontos, hogy a főétkezéseket ne hagyjuk el és ne éheztessük magunkat, mert a szervezetünk erre nem reagál jól és a teltségérzetet is fenn tudjuk tartani a napi többszöri, kiegyensúlyozott étkezéssel. Így elkerülhetjük azt is, hogy mondjuk egy családi összejövetelen ne bírjunk ellenállni a finomságoknak és degeszre együk magunkat”
– magyarázta a szakértő.
Gyere, számoljunk… nem csillagot, hanem kalóriát! – kvíz
Ötvös Edina szerint a tudatos tervezéssel és a változatos étrenddel a jojo-effektus is kiküszöbölhető és kevésbé fenyeget minket az a veszély, hogy idejekorán feladjuk a fogyókúrát.
„Érdemes reális és konkrét célokat megfogalmazni, például azt, hogy három hónap alatt hat kilótól szeretnénk megszabadulni, mert ez tartható és motivál a sikerélmény is. A jojo-effektus kevésbé fenyeget, ha fokozatosan fogyunk és odafigyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, rostot, szénhidrátot és hasznos zsírokat viszünk be. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a koplalás nem egyenlő a fogyókúrával! A tápláló ételek mellett a megfelelő mennyiségű folyadéknak is nagy szerepe van, ami nem csak az anyagcserére van jó hatással, de a hidratáltságot is biztosítja”
– tette hozzá a táplálkozási szakember.
A szakértő azt is hangsúlyozta, a súlytartáshoz is elengedhetetlen, hogy a megtervezett étrendet hosszú távon alkalmazzuk.
„A kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe akkor is fontos, ha elértük a kívánt testsúlyt. Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy a fogyókúra elején olvadnak le a kilók, aztán egy kicsit megtorpan a folyamat és az utolsó néhány kiló a legmakacsabb. De olyan is előfordul, hogy nehezen indul be a fogyás, ilyenkor az a legfontosabb, hogy megmaradjon a motivációnk és tartsuk magunkat a kitűzött célunkhoz”
– fogalmazott a szakember.