Anyás-Apás · 2019.01.22 06:44 · 6 perc

Várandósan repülni: biztonságos vagy nem biztonságos?

Repülni várandósan, repülni kisgyerekkel, repülni családdal. A repülésről szóló tematikus napok következő írásában azt járom körül, biztonságos-e repülni várandósan, és ha igen, akkor meddig és milyen feltételekkel. Mire kell figyelni, mit kell kerülni?

Szakértői tanácsok következnek pontokba szedve mindenkinek, aki nagy hassal szállna repülőre.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Elöljáróban a jó hír: a várandósság általánosságban véve nem képezi akadályát egy repülőútnak. A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS – számomra nagyon szimpatikus – gyakorlata, hogy az égvilágon mindenről képesek tájékoztatót összeállítani közérthető nyelven, színesen-szagosan, melyet aztán a neten, illetve a kórházban, rendelőkben nyomtatott formában terjesztenek. Készült ilyen anyag a várandósság alatti repülésről is, lássuk belőle a legfontosabbakat.

Utazási előkészületek

Bárhová is utazik valaki várandósan, fontos, hgy már elindulás előtt tájékozódjon, hogy az úti céljánál milyen orvosi ellátás áll rendelkezésre, illetve sürgősségi helyzetben hová fordulhat. Állítsa össze a várandósgondozással kapcsolatos legfontosabb dokumentumokat, és egy váratlan orvosi vészhelyzet esetére számítva vigye magával. Ha utazás közben orvosi ellátásra van szüksége, ezekből a papírokból az egészségügyi személyzet pillanatok alatt tájékozódhat a terhesség körülményeiről.

Ha olyan helyre utazik, ahol védőoltással kivédhető járványos betegségek fordulhatnak elő, jóval indulás előtt a háziorvosánál, nőgyógyászánál tájékozódjon a védőoltások lehetőségéről, terhesség alatti alkalmazhatóságáról.

Egy váratlan – és sokszor meglehetősen költséges – orvosi ellátás számlájának fedezésére jól jön az utazási biztosítás.

Hurrá, repülünk – de meddig?

Az egyes légitársaságok némiképpen eltérő szabályokat alkalmaznak arra nézve, meddig engednek várandósokat a gépeikre lépni. A terhesség vége felé már fennáll annak az esélye, hogy a szülés bármikor megindulhat, ezért átlagosan a 35-36. hétig engedik a légitársaságok a várandósokat repülni.

Ami a terhesség korai szakaszát illeti, ebben az időszakban inkább a kismamák önkorlátozóak, mert féltik az éppen megfogant terhességet, és sok még a koraterhességi tünet is (hányinger, hányás stb.), ezért a várandósság első szakaszában sokan egyébként sen szívesen repülnek. A spontán vetélés kockázata is az első három hónapban a legnagyobb, ez is sokakat visszatarthat egy repülőúttól. A terhesség végén pedig sokan már a légitársaságok szabályaitól függetlenül is csak akkor szállnak repülőre, ha nagyon muszáj, hiszen a szülés előtti időszak egyébként us sok testi kényelmetlenséggel jár.

A fentiekből kiviláglik, hogy várandósan repülni talán a terhesség középső trimeszterében a legjobb és legbiztonságosabb.

Hasznos tippek repülés előtt

Néhány tanács:

A repülőjegy lefoglalása előtt célszerű konzultálni az utazási tervekről a háziorvossal, nőgyógyásszal. Annál is inkább, mert vannak légitársaságok, melyek orvosi igazolást kérnek ahhoz, hogy várandóst a gépeik fedélzetére engedjenek.Az utazási biztosítás hatalmas anyagi segítség lehet, ha baj van.Fontos, hogy minden légitársaság gyakorlata más és más, ráadásul a szabályok folyton változnak, tehát elindulás előtt célszerű részletesen tájékozódni.

Minden légitársaság másként csinálja

Megnéztem néhány légitársaság szabályzatát a várandósok utaztatására vonatkozóan. Tájékoztató jelleggel néhány légitársaság gyakorlata:

Easyjet: Sima terhességben a 35. hétig, ikerterhességben a 32. hétig engedik a repülést.

Ryanair: A 28. hétig semmilyen megkötést nem alkalmaznak a várandósok utazásával kapcsolatban, a 28. hét után orvosi igazolást kérnek arról, hogy a várandós állapota lehetővé teszi a repülést.

British Airways: Sima terhességben a 36. hétig, ikerterhességben a 32. hétig engedik a repülést. A BA személyzete is kérhet orvosi igazolást, ezt célszerű beszerezni akkor is, ha végül nem lesz rá szükség.

Flybe: Lényegében megegyezik a Ryanair szabályaival, azzal a különbséggel, hogy a 34. hét után már nem utazhat velük a várandós.

Virgin Atlantic: Részben megegyezik a Flybe szabályaival, ám sima terhességben a 36. hétig, ikerterhességben a 32. hétig engedélyezett a repülés.

Forrás: NHS

#repülés #terhesség #várandósság

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük