Anyás-Apás · 2020.01.26 20:13 · 5 perc

Vízben vagy szárazon? – vízben szülni is biztonságos

Egy nemrégiben megjelent vizsgálat szerint a vízben szülés sem rejt magában több kockázatot, mint a hagyományos szülési módok. Ráadásul úgy tűnik, hogy azok a nők, akik – a megszokásokkal szakítva – vízben adnak életet gyermeküknél, ritkábban szenvednek a szülés során gátrepedést.

A szakmai szabályoktól azonban vízben szüléseknél sem szabad eltekinteni.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A szülés módja, helyszíne ma már többféle lehet. A megszokások azonban erősek, és akár az orvosokat, akár az anyákat nézzük, azt látjuk, hogy nehezen adják fel a megszokott, „jól bevált” módszereket újabbak kedvéért. „A baba biztonsága a legfontosabb” – szokták mondogatni. Meg aztán: „Csak az a fontos, hogy a baba egészséges legyen.” Talán ezért is van az, hogy amikor alternatív szülési módok kerülnek szóba, már az első húsz hozzászólás között jó eséllyel akad egy, amelyik azt feszegeti, hogy minek az olyannak gyerek, aki a maga kényelmét tartja fontosabbnak a gyermeke biztonságánál. Az ilyenfajta netes szájkaraték azonban leginkább érzelmi alapon zajlanak olyan között, akiknek általában fogalmuk sincs arról, hogy állításukat alátámasztják-e tudományos és statisztikai adatok.

Ezért is van nagy jelentősége azoknak a kutatásoknak, melyek tudományos alapossággal elemzik a kockázatokat – hogy a várandósok ne mendemondák, szubjektív megítélések, hanem megbízható adatok alapján dönthessenek a szülés helyszínéről és módjáról.

A Michigan Egyetem nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálatában 397 vízben szülés és 2025 hagyományos („szárazföldi”) szülés adatait elemezték két bábapraxisban gondozott várandósok esetében. Azt találták, hogy a vízben szüléssel világra jött újszülöttek sem szorultak nagyobb arányban újszülött-intenzív osztályos ellátásra, és nem voltak gyakoribbak a szülés közbeni nagyobb vérzések sem azon anyák között, akik a szülés eme – egyelőre – szokatlanabb módját választották.

„Az adatokat látva a rövidebb és részletesebb következtetésünk egyaránt az, hogy a vízben szülések kimenetelei kiválóak, amennyiben a vízben szülés során a megfelelő technikákat alkalmazzák és betartják a szakmai szabályokat. Ez annyiban nem volt meglepő megállapítás, hogy az eddig megjelent nemzetközi vizsgálatok is hasonló következtetésekkel zárultak” – nyilatkozta a vizsgálat rangidős szerzője, dr. Lisa Kane Low professzor.

A szerzők azt is kiemelték, hogy egyre több intézményben van lehetőség vízben szülésre, és az e szolgáltatást felajánló szülészeti intézmények kidolgozták saját protokolljukat a vízben szülések vezetésére.

Mi a vízben szülés?

A vízben szülés azt jelent, hogy az anya nem szülőágyon vajúdik és hozza világra a gyermekét, hanem egy vízzel telt szülőkádban. Egyelőre nem minden szülészeti intézményben van lehetőség vízben szülni. A vizsgálat szerzői – az amerikai tapasztalatok alapján – ennek okát leginkább abban látják, hogy aggodalmak élnek arra vonatkozóan, hogy vízben szülés kapcsán gyakoribbak az újszülöttkori fertőzések, illetve nagyobb a köldökzsinór szakadásának kockázata. A szakmai szervezetek világszerte azon az állásponton vannak, hogy a vajúdás alatt – komfortérzetük javítására – fel kell ajánlani az anyák számára a szülőkád lehetőségét, a szülésnek azonban már nem szabad a szülőkádban végbe mennie. Ez a gyakorlatban többnyire azt jelentik, hogy a vajúdás végén, a kitolási szak előtt kitessékelik az anyát a szülőkádból.

A szerzők szerint a kiváló szülészeti eredményekhez elengedhetetlen, hogy a vízben szülés megfelelő protokoll szerint történjen, és a mostani következtetéseket további vizsgálatokkal is meg kell erősíteni.

Forrás: University of Michigan

Fotó: Dreamstime

#szules #vizben_szules

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Szüléssel kapcsolatos további cikkekért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük